130 tonnás undorító zsírhegy nőtt a londoni csatornában – bioüzemanyag lesz belőle

130 tonnás undorító zsírhegy nőtt a londoni csatornában – bioüzemanyag lesz belőle

A kelet-londoni Whitechapel egyik utcája alatt felhalmozódott zsírhegyóriásból csaknem 10 ezer liter bioüzemanyagot lehet előállítani, amiből 350 emeletes buszt lehet működtetni egy napon át.

A Thames Water cég munkásai magasnyomású tömlők segítségével próbálják szétoszlatni a lefolyókba dobott nedves törlőkendők, pelenkák, a kiöntött zsír és olaj felgyülemléséből kialakult „hegyet”. A zsírt és az olajat tartálykocsikba szivattyúzzák és a hulladékhasznosító telepre szállítják, míg a babatörlők, pelenkák, fültisztító pálcikák és egyéb higiéniai termékek – amelyeket nem szabadna lehúzni a vécén -, szemétbe kerülnek.

Hírdetés

A 130 tonnás zsírhegynek eddig nagyjából az egyharmadát sikerült eltávolítani. A cég reményei szerint október elejére végeznek a munkálatokkal. 

„Talán egy szörnyeteg, de a whitechapeli zsírhegy is megérdemel egy második esélyt” – mondta Alex Saunders, a Thames Water munkatársa, hozzátéve, hogy ez az első alkalom, hogy a cég újrahasznosítja a csatornából eltávolított hulladékot.

A Thames Water a múlt héten megállapodott a Londoni Múzeummal, hogy elküldi az intézménynek a zsírhegyóriás egy darabját. Sharon Ament múzeumigazgató akkor elmondta, hogy a zsírhegy beillesztése a múzeum gyűjteményébe „kérdéseket fog felvetni arról, miként is élünk manapság, és arra fogja ösztönözni a látogatókat, hogy megoldásokat keressenek a növekvő nagyvárosok problémáira”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »