220 ezer embert mozdított ki otthonából a 8. KMN rendezvénysorozat

Az új helyszínek, mint a sétatéri pihenőövezet bevonása és a Borutca elköltöztetése is hozzájárult az idei Kolozsvári Magyar Napok sikeréhez – állítják a szervezők.

A szervezői beszámolók alapján az olyan kulturális programok iránt mint a színházi előadások és kiállítások megnőtt az érdeklődés, illetve az esti koncertekre is 15-20 ezren látogattak ki naponta. Az eddigi feldolgozott adatok alapján a 8. Kolozsvári Magyar Napok összességében 220 ezer embert mozdított ki otthonából.

A több mint 500 programnak, összesen 60 helyszín adott otthont. A tíz nap alatt 135 gyerekprogram, 120 előadás, 45 koncert és sok más színes program közül válogathattak az idelátogatók. A magyar történelmi egyházak és a szegénykonyha közös működésére szervezett adománygyűjtés is sikeresnek bizonyult, összesen 25 000 lejt sikerült összegyűjteni. A Boros Misi koncertje is jótékonysági célt szolgált, a felajánlott adományokból a Nyilas Misi Alapítvány révén egy szerény körülmények között élő erdélyi magyar fiatal három évig ösztöndíjban részesülhet.

A 8. Kolozsvári Magyar Napok egyik szenzációjának számított, hogy a Román Nemzeti Bank nyitottságának és kultúratámogató szándékának köszönhetően három napig látogathatóvá vált a jegybank épülete, ahol Róth Miksa eredeti üvegfestményei láthatók.

Az eseménysorozat záróprogramjának számító Csárdáskirálynő című előadáson, ami a szabadtéri nagyszínpadon zajlott az eső ellenére nagyon jó volt a hangulat amiért mind a művészeket, mind a kitartó közönséget külön köszönet illeti.

A Kolozsvári Magyar Napok szervezőstábja a továbbgondolás jegyében, jövőre augusztus 19–26. között rendezni meg az immár 9. Kolozsvári Magyar Napokat. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »