A 2017-es sportév vesztesei

A 2017-es sportév vesztesei

Az év vesztesei: Bernd Storck, a szlovák hokisok és a budapesti olimpiai pályázat.

Bernd Storck

Hol van már az egy évvel korábbi Storck-varázs! A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sikeresen összedöntött mindent, amit felépített, az Andorra elleni júniusi vb-selejtezőre ugyanis egy B-kategóriás keretet vitt ki, amely az év negatív szenzációjaként kikapott az amatőrökből álló ellenféltől. Storck szakmai hitele odalett, felajánlotta a lemondását, de ekkor ezt az MLSZ nem fogadta el, így néhány hónapig még húzódott az agónia. Mikor végül távozott, a német szakembert senki nem sajnálta.

szlovák válogatott

A szlovák labdarúgó-válogatott

Ha nem számoljuk a ligaválogatott két lebőgését (1:3 Uganda ellen, 0:6 Svédország ellen januárban), akkor a szlovák fociválogatott mindössze három mérkőzést vesztett el idén, a többi ötöt megnyerte. A vb-selejtezőcsoportjukban a 2. helyet szerezték meg Ján Kozák védencei, de hiába, mert a másodikok rangsorában utolsók lettek, így lemaradtak a pótselejtezőről… Egy pont hiányzott az üdvösséghez, ez Skóciában, az utolsó percekben elvesztett meccsen úszott el.

szlovák hokisok

A szlovák hokisok

A szlovák jégkorong-válogatott éppen csak megmenekült a kieséstől a németországi vb-n. Zdeno Cíger csapata csak egy meccset nyert meg a tornán, az olaszokat is csak hosszabbítás után tudta legyőzni, s kikapott a dánoktól és a lettektől is…

Miklós Edit

Miklós Edit

A magyar síző januárban az altenmarkti Vk edzésén óriásit bukott, a térde esés közben természetellenesen kicsavarodott… Miklóst mentőhelikopterrel szállították el a pályáról, mindkét térdét meg kellett műteni, csak december elején térhetett vissza a pályára.

magyar olimpiai pályázat

A magyar olimpiai pályázat

Nem lesz Budapesten 2024-ben olimpia, s ez nem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptemberi kongresszusán, hanem már februárban eldőlt. Orbán Viktor kormányfő, Tarlós István budapesti főpolgármester és Borkai Zsolt akkori MOB-elnök ugyanis úgy döntött, visszavonják a pályázatot, miután az országban aláírásgyűjtés indult, hogy írjanak ki népszavazást az olimpiai kandidálásról. „Megszűnt az egység, a sikertelen pályázat presztízsveszteség lenne” – hangzott a döntés indoklása.

bolt

Usain Bolt

A jamaicai atléta örökre sportága fényes csillaga marad, de búcsúja keserűre sikeredett. A sprinterklasszis a londoni világbajnokságon 100 méteren csak bronzérmes lett – ezt megelőzően tíz éven át nem talált legyőzőre világversenyen –, a 4×100 méteres váltó pedig még drámaibb végkifejletet hozott. Az utolsó emberként futó Bolt a harmadik helyen vette át a stafétabotot, de 20 métert sem tett meg, amikor fájdalmasan a lábához kapott, és azonnal tudatosult benne, a versenye ezzel véget ért.

Foldi Imre

Elhunyt Földi Imre

Áprilisban, két héttel 79. születésnapja előtt távozott az élők sorából Földi Imre súlyemelő, a Nemzet Sportolója. Földi három olimpián is érmet tudott szerezni, két ezüstérem (1964 és 1968) után 1972-ben, Münchenben az 56 kilósok között olimpiai bajnok lett. A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség 2005-ben őt választotta meg az évszázad súlyemelőjének.

Szeles Sándor

Elhunyt Széles Sándor

Májusban hatvanegy esztendős korában elhunyt Széles Sándor úszó mesteredző, több világklasszis, olimpiai, világ- és Európa-bajnok felkészítője. Leginkább Gyurta Dániel edzőjeként vált ismertté, de Risztov Évát is olimpiai bajnoki címhez segítette. 2012-ben az év edzőjének választották, 2015-ben bekerült a magyar úszósport halhatatlanjai közé.

Jana Novotna

Elhunyt Jana Novotná

49 éves korában érte a halál Jana Novotnát, a csehek wimbledoni bajnok teniszezőjét. Novotná 1987 és 1999 között egyesben 24, párosban pedig 76 tornát nyert meg, legnagyobb sikere egyesben az 1998-as wimbledoni diadal, illetve egy évvel korábban a WTA-világbajnokság megnyerése volt. Három olimpiai érmet is szerzett. Az 1996-os atlantai olimpián egyéniben bronz-, párosban pedig ezüstérmet szerzett. Az 1988-as szöuli játékokon ugyancsak második lett párosban.

Varhidi Pal

Elhunyt Várhidi Pál

Novemberben elhunyt az Aranycsapat keretének utolsó élő tagja, Várhidi Pál. Az Újpest legendás futballistája 84 éves volt. Tagja volt az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmes válogatott keretének, az 1960-as római olimpián pedig bronzérmet szerzett a válogatottal. Vezetőedzőként 1973 és 1980 között négy bajnoki címet nyert az Újpesti Dózsával.

Meszlenyi Tibor

Elhunyt Meszlényi Tibor

Súlyos betegség után decemberben 61 éves korában elhunyt Meszlényi Tibor futballedző, aki Galántán, Párkányban, Verebélyen, a dévényi ŠKP-ban, Léván, Vágsellyén, Pereden, Bősön, a mocsonoki Eldusnál, a DAC-nál és Szereden is edzősködött, Debrecenben pedig Zdeněk Ščasný másodedzője volt. Pályafutása során hétszer nyert csapatával bajnokságot.

 

Összeállította: (bt)

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »