A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás Európában – Az EP-ben ekéztek minket Soros civiljei

A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás Európában – Az EP-ben ekéztek minket Soros civiljei

Az illiberális, beteg demokráciákról tanácskoztak az Európai Parlamentben, egy civilek által készített, friss tanulmány alapján. Ez a dokumentum Magyarországot is abba a körbe sorolja, ahol beteg a demokrácia. A magyarországi helyzet feltérképezésében főszerepet játszott két Soros Györgyhöz köthető szervezet.

A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás Európában – esettanulmány Horvátországról, Magyarországról, Lengyelországról és Szerbiáról. Ez a címe annak a dokumentumnak, amelyet közösen készítettek civil szervezetek ebből a négy országból.

A címben van egy angol szójáték: illiberal vagyis illiberális, az ill külön írva pedig beteget jelent angolul. A fent említett négy országban a dokumentumot jegyző NGO-k szerint beteg demokráciák működnek, amelyekkel szemben ellenállást kell indítani.

Az esettanulmány Magyarországi részét a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezetek írták meg. Ez a két NGO rendszeresen jelen van meghívottként Brüsszelben azokon a Magyarországot lejáratni próbáló meghallgatásokon, amelyeket a LIBE bizottság szervez. Ez az a bizottság, amelyben elsőként megszavazták a kötelező kvótákat.

A tanulmányt kedden bemutatták az Európai Parlamentben. A meghallgatást a luxemburgi néppárti képviselő, Frank Engel és az EP liberális frakciójának alelnöke, a holland Sophie in’t Veld szervezték. Mindketten rajta vannak azon a képviselői-listán, akik Soros György szövetségesei Brüsszelben.

Az illiberális demokráciákban nincs szabadság, ezek beteg demokráciák – idézte a tanulmány címében lévő szójátékot a holland képviselő. Szerinte az emberek sokszor mondják, ez csupán kelet-nyugati megosztottság. Különböző értékrendszerek. Nem. Nem politikai megosztottság, nem nemzeti megosztottság, nem kelet-nyugati megosztottság. Egyetlen megosztottság létezik: azok között, akik fellépnek a liberális demokrácia, a jogállamiság, az alapvető jogok mellett, és a többiek között, akik az önkényuralmi rendszerekben hisznek, és elveszik a jogokat az emberektől – fogalmazott a képviselő.

„Magyarországon a politika össztüzet zúdít a civil szervezetekre”

Hírdetés

Magyar részről Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szólalt fel. Szerinte Magyarországon a politika össztüzet zúdít a civil szervezetekre, tudni akarja, kik támogatják őket külföldről, emiatt pedig úgy véli – zsugorodik a demokrácia. Kiemelte, ahhoz, hogy hatékonyabb legyen az ellenállás a kormányokkal szemben, az egyetlen megoldás, ha ezek a civil szervezetek még több pénzt kapnak külföldről.

Pardavi Márta úgy fogalmazott, „azt hiszem, itt az ideje, hogy felismerjék, milyen nehéz körülmények között végezzük a munkánkat. A függetlenségünk záloga az anyagi támogatás, az a támogatás pedig, amit külföldről kapunk, kulcsfontosságú a civil, és emberi jogi szervezetek függetlenségének megőrzése érdekében. A külföldi támogatások célkeresztbe kerültek, ezért úgy vélem, a civil társadalom védelmében fellépő szervezeteket az európai intézményeknek kellene támogatnia.”

Magyarországon a civil szféra rendkívül színes. Körülbelül 60 ezer civil szervezet van és ők mintegy 700 millió eurónyi költségvetési támogatással gazdálkodhatnak – ezt már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta december elején a LIBE meghallgatáson. A külgazdasági és külügyminiszter visszásnak tartotta, hogy az EP-ben csak annak az egy civil szervezetnek a véleményére kíváncsiak, amely egyáltalán nem élvezi a magyar civil társadalom sem erkölcsi, sem anyagi támogatását.

Magyarországon van az a lehetőség, hogy magánszemélyek a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát odaadhathatják civil szervezeteknek. A közhiteles nyilvántartások szerint maghallgattunk most egy olyan civil szervezetet, amelynek tavaly 282 magyar állampolgár adta oda az egy százalékos hozzájárulását – magyarázta akkor Szijjártó Péter.

Az esettanulmány egyébként útmutatást ad arra nézve a civil szervezeteknek, hogy milyen eszközökkel lépjenek fel a szerintük illiberálisnak tartott kormányok ellen. Például gyakoroljanak rájuk nyomást, vállaljanak szerepet stratégiai perekben, amelyek kiválthatják a média figyelmét. A Helsinki Bizottság ennek megfelelően jár el. Perben áll a magyar kormánnyal, valamint aktívan kampányol a többi között terrorizmussal vádolt Ahmed H. szabadon bocsátásáért.

forrás: M1 – Híradó / hirado.hu

 

The post A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás Európában – Az EP-ben ekéztek minket Soros civiljei appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »