A cégvezetők és a pilóták viszik haza a legtöbbet

Továbbra is a cégvezetés a legjobban fizető foglalkozás Magyarországon, ugyanis a vezérigazgatók bruttó átlagbére
1 millió 447 ezer forint – derült ki a Fizetesek.hu Világgazdaságnak megküldött legfrissebb, augusztusi adataiból. A szakportál 50 ezer munkavállaló béradataiból állította össze kimutatását. Szintén egymillió felett keresnek az országos igazgatók, átlagosan bruttó 1 millió 226 ezer forintot visznek haza. A képzeletbeli dobogóra a pilóták kerültek még fel bruttó 956 ezer forintos átlagbérükkel.

A húsz legjobban fizető pozíció között mindössze négy olyan van, amely nem a cégvezetéshez vagy a menedzsmenthez köthető. A munkakategóriák között a cégvezetők átlagosan bruttó 768 ezer forintot keresnek. Félmillió forintos átlagbér felett más „ágazat” nincs is a Fizetesek.hu adatai szerint. Jól fizető kategória még a technika, fejlesztés (bruttó 493 ezer forint), a menedzsment (479 ezer), az információs technológia (460 ezer), valamint a telekommunikáció (405 ezer).

 

 

 

Forrás: MTI

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint júniusban 297 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, a nettó pedig 198 ezer forint – mindkettő 14,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A Fizetesek.hu adatai szerint éppen ennyi (297 ezer forint) a bruttó átlagkereset a bányászat, kohászat munkakategóriában, de hasonlók a keresetek az értékesítésen, kereskedelmen (295 ezer), a vegyiparon (296 ezer) és az ügyféltámogatáson (298 ezer) belül is.
Konkrét pozíciókra nézve a jelzáloghitel-specialisták állnak a legközelebb a hivatalos átlagkeresethez, az ő átlagos bruttó bérük pár száz forint híján 297 ezer forint. Hasonló fizetéssel rendelkeznek az elektronikai ipari technológusok (298 ezer), a logisztikai koordinátorok (298 ezer) vagy épp a gépipari kovácsok (299 ezer). Nem sokkal a bruttó átlag alatt keresnek például a biztosítási tanácsadók, a vegyészek, a kohászok, a közösségimédia-specialisták, a főszakácsok, az építészmérnökök vagy épp a tolmácsok – az ő átlagos bruttó bérük 290 és 295 ezer forint között van.

A lista alján augusztusban a kulisszaépítők voltak, a szakportál felmérése szerint ők átlagosan bruttó 120 ezer forintot visznek haza. A majdnem 300 ezer forintos bruttó átlagfizetés alig felét keresik a pénztári alkalmazottak, a csaposok (150-150 ezer forintot), az úszómesterek (149 ezer). A virágkötők, a postások, a szobalányok, a cipészek és a varrónők átlagbére pedig az átlagkereset felét sem éri el, 140 és 150 ezer forint között mozog.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2016-os adatai szerint az egyik legkisebb bért a vendéglátóipar fizeti. Ezt a szakportál felmérése is alátámasztja, hiszen például a pultosok, a felszolgálók és a pincérek átlagosan 173 ezer, míg a konyhai kisegítők 151 ezer forintot keresnek. Az ágazatban (az idegenforgalommal együtt) az átlagos bruttó bér 192 ezer forint, ennél csak a segédmunka fizet kevesebbet, átlagosan 148 ezret.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »