A csehek már nem akarnak több nyugati gyártóüzemet

A csehek már nem akarnak több nyugati gyártóüzemet

Csak az ország korszerűsítését elősegítő és versenyképességét növelő külföldi beruházásokat fogja támogatni a cseh kormány.

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök azt mondta, “már túl vagyunk azon a szakaszon, amikor a külföldi beruházások által létesített minden új munkahely jó volt”. A munkanélküliség négy százalékra csökkent, számos cég munkaerőhiánnyal, főleg szakemberhiánnyal, küszködik – jegyezte meg a kormányfő.

Csehországnak a technológiai fejlődés helyévé kell válnia, ahol új dolgok születnek, nem maradhat egyszerű gyártóbázisa az európai piacnak. A kormány ezért akarja megváltoztatni a külföldi beruházások támogatásának rendszerét és stratégiáját – mondta a miniszterelnök. “Válogatnunk kell az ajánlatok között, hogy melyik rendelkezik nagyobb hozzáadott értékkel, melyik hoz több innovációt, korszerűsítést” – közölte Bohuslav Sobotka, aki szerint a kormánynak arra kell összpontosítani, hogy a külföldi beruházások magasan képzett munkaerőt igénylő munkahelyeket hozzanak létre.

Hírdetés

A miniszterelnök leszögezte: a külföldi beruházásoknak a cseh gazdaság korszerűsítését és az ország jövőbeni versenyképességének a növelését kell szolgálniuk. A cseh kormány a jövőben ehhez teremt feltételeket és ad segítséget a külföldi beruházóknak elsősorban az oktatásügy színvonalának növelésével, a tudomány és a kutatás fejlesztésének támogatásával.

MTI / Index

The post A csehek már nem akarnak több nyugati gyártóüzemet appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »