A D-nap hősének tartották, 96 évesen beismerte, hogy ott sem volt

A D-nap hősének tartották, 96 évesen beismerte, hogy ott sem volt

Pontosabban a sztori most is így szól, csak George Klein nélkül. Az amerikai katonát hősiességéért Bronz Csillaggal és Bíbor Szívvel is kitüntették. Most a D-Day Overlord nevű szervezet 4000 dollárt gyűjtött neki, hogy meglátogathassa a normandiai partokat, nem sokkal ezután bevallotta, hogy nem volt ott a partraszálló katonák között.

Az utazás után néhány történésznek feltűnt, hogy valami nem stimmel. Klein 1943-ban egy gyakorlat során eltörte a bokáját, így a D-nap idején Észak-Írországban volt. Korábban részletesen mesélt arról, hogy mit élt át a partraszálláskor, de sokan már akkor is kérdőre vonták, hogy miért nem szerepel a neve az akkori listákon. Ezt úgy magyarázta, hogy az utolsó pillanatban érkezett helyettesként, így már nem írták fel.

Az Overlord D-Day nevű szervezet reagált a vallomásra, miszerint a veteránnak így sem kell szégyenkeznie, mert tényleg harcolt a németek ellen és meg is sebesült a háborúban. Azt is hozzátették, hogy valószínűleg azért hazudott Klein, mert rangerként szégyellte, hogy nem vett részt a háború egyik legfontosabb hadműveletében.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »