A diákokat ingyen dolgoztatja, a szülőket 4 millióval húzhatta le a fideszes polgármester

A diákokat ingyen dolgoztatja, a szülőket 4 millióval húzhatta le a fideszes polgármester

Bóta József, Szihalom független, ám Fidesz-tagsággal rendelkező polgármestere korábban intézményvezetője volt a Szent Lőrinc Alapítvány által fenntartott iskolának, de a bíróság egy korábbi ügy miatt 2021-ig eltiltotta a cégvezetéstől. Az iskolát azóta felesége, Bóta Katalin Judit vezeti.

40 millió a semmire

2016 szeptemberében az iskola üzemeltetését átvette az Egri Szakképzési Centrum. Bóta József azonban ezt megelőzően, augusztusban az iskola összes diákjától beszedte a 40 ezer forintos alapítványi hozzájárulást – azt a látszatot keltve, hogy az Alapítvány továbbra is az iskola fenntartója lesz. A diákokat, a szülőket és a családokat így összességében 4 millió forinttal károsították meg. Bár a húzás a hatályos jogszabályok szerint nem törvénytelen, súlyos etikai kérdéseket vet fel.

Nemcsak a szülők, a pedagógusok is panaszkodnak: állításuk szerint az intézményben 2015-ben és 2016-ban, az Egri Szakképzési Centrumba olvadás előtt több esetben bért csökkentettek és pótlékokat vontak meg, a tanárok szerint törvénytelenül. 2016 nyarán az iskola egyetlen dolgozója sem kapta meg egyhavi fizetését, ezzel kapcsolatban több per is folyamatban van.

Ingyen dolgoztatták a diákokat

Hírdetés

Panaszkodnak a diákok is, akiket néhány ezer forintért sokkal többet dolgoztatnak, mint amit a törvény lehetővé tenne. Az iskola elvégzéséhez szükséges gyakorlatot a tanulókkal a Nemzeti Kávézóban, az Agria Étteremben és a Szent Lőrinc cukrászdában végeztetik, melyek kivétel nélkül Bóta József tulajdonában állnak.

Ide tartozik egy korábbi eset is: 2015 júniusában Bóta József Szihalom polgármestereként a saját testületével megszavaztatott egy 2,5 millió forintos összeget a saját cégének, a Gaszting Kft.-nek. A cégnek korábban ügyvezetője volt, ám mivel a cégvezetéstől eltiltották, már csak a tulajdonosa – az ügyvezetői feladatokat itt is felesége látja el. A pénzt azért kapta meg a cég, hogy megrendezze a Szihalmi Kemencés Napokat. A rendezvényen végül szintén az iskola diákjait dolgoztatták szakmai gyakorlat címén, de a munkáért egy forintot sem kaptak.

A fentiekről Mirkóczki Ádám, a Jobbik egri országgyűlési képviselője számolt be sajtótájékoztatóján. Mint mondta, senkit sem kíván megvádolni, de Bótának tisztáznia kell magát a felmerült ügyekkel kapcsolatban.

Mirkóczki szerint az is különös, hogy Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője miért nem tett lépéseket, hiszen elsőként őt keresték meg a pedagógusok és a szülők is. Nyitrai hozzáállása persze nem meglepő annak tükrében, hogy a politikus Bóta Józseffel barátságot ápol.

A Jobbik politikusa az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordul, hogy ismertesse a panaszosok álláspontját részletesen ismertetve, és követeli, hogy a tárca folytasson le egy mindenre kiterjedő vizsgálatot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »