A feloszlatott kormányt állítaná vissza hivatalába a leváltott katalán elnök

A spanyol kabinet által feloszlatott katalán kormányzat újbóli hivatalba léptetését követelte Carles Puigdemont volt katalán elnök Madridtól a katalán emberekhez címzett szombati videóüzenetében.

A Brüsszelbe menekült Puigdemont szerint Madrid a katalán emberek megkérdezése nélkül oszlatta fel a kormányát. Barcelona Madrid heves tiltakozása ellenére függetlenségi referendumot szervezett, majd az eredmények fényében egyoldalúan kikiáltotta a spanyol kormányzat szerint kellőképpen széles körű autonómiát élvező gazdag térség függetlenségét. (Mariano Rajoy jelenlegi spanyol miniszterelnök korábban kulcsszerepet vállalt a katalán autonómia bővítésének megkadályozásában.) A spanyol központi kormány ezt követően feloszlatta a kormányt, és számos kabinettagot őrizetbe vett, a következmények elől megfutamodott Puigdemont és négy társa ellen pedig európai elfogatóparancsot adott ki.

A spanyol hatóságok ugyan idővel visszavonták a Puigdemont és társai ellen kiadott európai elfogatóparancsot, Spanyolországban azonban még őrizetbe vehetnék őket lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával. A hét perces videofelvételen a volt katalán elnök még arra kérte Madridot, hogy kezdjen “politikai tárgyalásokat” a függetlenségi pártokkal. Kijelentette: a katalánok felnőttek a demokráciához, és joguk van egy, szabad nőket és férfiakat tömörítő köztársaság létrehozásához.

December 21-én tartották meg a Madrid által kiírt előrehozott választásokat, az egységpárti Állampolgárok (Ciudadanos) 37 mandátummal az új törvényhozás legnagyobb képviselőcsoportját alakíthatja meg, míg a külön induló függetlenségi pártok összesen 70 képviselővel megszerezték a többséget a törvényhozásban. Más tömörülések összesen 28 mandátumra tettek szert. A spanyol miniszterelnök azt javasolta, hogy január 17-én tartsa meg alakuló ülését az új katalán parlament, ugyanakkor figyelmeztette a leendő katalán kormányt, hogy ne tegye ismét próbára a törvény hatalmát.

Az alakuló ülésen megválasztják a parlament elnökét és vezetőségét, és attól számítva tíz napon belül kell meg kezdeni a vitát az új tartományi kormányelnök személyéről. Rajoy azonban képtelenségnek minősítette azt a felvetést, hogy ez a személy ismét Carles Puigdemont leváltott katalán elnök legyen, és külföldről kormányozza a tartományt. A függetlenséget célul kitűző három párt kormányalakítási képességét beszűkíti, hogy megválasztott 70 képviselőjük közül 8-an vagy külföldre menekültek, vagy előzetes letartóztatásban vannak, és nélkülük nincs meg a parlamenti többség. Rajoy világossá tette: a kész a párbeszédre és az együttműködésre a leendő katalán vezetéssel a spanyol törvények keretein belül.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »