A Fidesz az ország elbutításán dolgozik, ami neki kedvez

A választókorú polgárok csaknem felének nincsen érettségije – ez derült ki nemrég a KSH adataiból. A tavalyi felmérés szerint 19 megyéből 11-ben nincs a felnőttek nagy részének matúrája. A közvélemény-kutatások alapján az alacsony iskolázottság leginkább a Fidesznek kedvez. Egy friss felmérés szerint ugyanakkor a lakosság 43 százaléka támogatná, hogy csak az szavazhasson, akinek érettségije van.

Az állampolgárok iskolázottságát is felmérte a tavaly végzett mini népszámlálás során a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH azt állapította meg, hogy választókorú népesség 55 százalékának van legalább érettségije.

Nógrádban a legrosszabb a helyzet, ott a középiskolát végzettek aránya nem éri el a 43 százalékot, míg a fővárosi felnőtt lakosság több mint 76 százalékának van érettségije. Az eredményt lesújtónak tartja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

„Egyrészt szembe megy az uniós elvárásokkal, amiket megfogadtunk, hogy teljesítünk 2010-ig megemeljük az érettségizők arányát, ezzel szembemegy. Másrészt megfelel annak a kormányzati törekvésnek, hogy minél több embert minél több diákot tereljenek a szakképzés irányába még az érettségi előtt” – mondta Mendrey László, a szervezet vezetője.

Ráadásul egyre több fiatal nem tanul és nem is dolgozik – éppen ezért a Jobbik elhibázott kormánydöntésnek tartja a tankötelezettség 16 évre történő leszállítását.

„A XXI. században az oktatás alapvetései között kellene hogy szerepeljen az érettségi, hiszen enélkül azok az emberek sem fognak tudni boldogulni, akik egyébként a szakképzésben vesznek részt. Szeretnénk azt, hogy minél többen minél tovább bent maradjanak az oktatási rendszerben. Azonban az elmúlt időszakban az Orbán-kormányok politikája ezzel ellentétes irányba hatott. A lemorzsolódás a végzettség nélküli iskolaelhagyás növekedett 2010-hez képest” – fejtette ki Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke.

A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint a Fidesz az ország elbutításán mesterkedik. „Ahelyett, hogy kinyitnánk az egyetemeket és szabaddá tennénk az oktatást, ahelyett hogy a nyelvtanítás vagy a nyelvtanulás kerülne a központba, ehelyett még azt is megteszik, hogy leszállítják a kötelező kort, hogy eddig kelljen iskolába járni. Ide vezet, hogy ezt a népbutító programot elindította a Fidesz, és azt gondoljuk a népbutítás az történelmi bűn, aminek a felelősségét az Orbán-kormány nyakába veszi” – fogalmazott Gréczy Zsolt.

A közvélemény-kutatások alapján ez az állapot leginkább a Fidesznek kedvez. A Publicus Research nyári felmérése szerint ugyanis a kormánypárt 6 százalékponttal népszerűbb a legfeljebb nyolc általánost végzett választók között, mint a teljes népesség körében.

„Azt látjuk, hogy az elmúlt időszakban a Fidesz támogatottsága az alacsonyabb iskolázottabbak körében erősebben növekedett mint máshol. Ez nem az elmúlt pár hónapban van így, hanem az elmúlt pár évben. A magasan iskolázottabbak körében a Fidesz támogatottsága csökkent, az alacsonyabb iskolázottabbak körében pedig növekedett. Nyilván ez nem teljesen független attól a politikától, vagy attól a kommunikációs hadjárattól, amit a Fidesz az elmúlt időszakban csinált” – magyarázta Pulai András, a Publicus Research stratégiai igazgatója.

Ezt a tendenciát más kutatások is alátámasztják Az Integrity Lab tavasszal készített felmérése szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) ügye, illetve a menekültválságra épített kormányzati gyűlöletkampány miatt a Fidesztől folyamatosan pártoltak el fővárosi és diplomás szavazói.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »