A földrajzórának annyi?

A Magyar Földrajzi Társaság kiáltványt fogalmazott meg azok után, hogy tudomást szereztek a kormány tervéről: a szakiskolákban visszaszorul a földrajzoktatás, és kizárólag azok a szakiskolai tanulók találkoznának a tárggyal szeptember elsejétől, akiknek ahhoz szorosan kötődik várható szakmájuk. Földrajztanárok százai utcára kerülhetnek.

A Népszabadság értesülései szerint kétségbeesett kiáltványt fogalmazott meg a földrajztanárokat, földrajztudósokat tömörítő szakmai szervezet, a Magyar Földrajzi Társaság. A szakembercsoport aláírásgyűjtésbe is kezd azért, hogy ne szűnjön meg a földrajzoktatás a szakgimnáziumokban. Amennyiben széles körben megszüntetik a földrajzoktatást, több száz földrajztanár válik feleslegessé.

A kiáltvány szerint „szűk látókörű szakbarbárokká” nevelik a jövő nemzedékét, ha megfosztják őket az általános műveltséghez tartozó alapvető földrajzi ismeretektől.

Több száz iskola földrajz nélkül

Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének docense, a Magyar Földrajzi Társaság választmányi tagja úgy véli, „nagyon durva támadás ez a tudományunk ellen, hiszen gyakorlatilag kizárják a földrajzot az ország kilencszáz középiskolájának zöméből”. Szavai szerint Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár a márciusi köznevelési kerekasztal ülésén a földrajzos szakmával való bárminemű egyeztetés nélkül vázolta fel azt a tervezetet, amely szerint az ilyen intézménybe járó diákok csak a leendő szakmájukhoz szükséges természettudományi tárgyat tanulnák. A fodrászok, a vegyészek, a gépészek, a technikusok számára például elérhetetlenné válna az iskolai földrajz, ami így három iskolatípusban maradhatna meg: a turisztikai, földmérési és bányászati orientációjú szakközépiskolákban.

Szilassi szerint ma a földrajz nem csak arról szól, hogy mi hol van, és Németországnak mi a fővárosa.

– Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy az általános műveltség fogalmába a földrajzi alapműveltség is beletartozik. Napjainkban a földrajz nemcsak a legalapvetőbb természeti, gazdasági és társadalmi ok-okozati összefüggések közvetítője, hanem a globális és lokális környezeti problémák, valamint azok lehetséges megoldásait bemutató közismereti tantárgy. Ahhoz, hogy a jövő nemzedéke megérthesse a körülötte zajló természeti, társadalmi folyamatokat, földrajzi ismeretekre és gondolkodásra van szükség. Ezeket az ismereteket kizárólag a földrajz tantárgy képes komplex módon közvetíteni a középiskolás korosztálynak – idézte a kiáltványukat.

A gyerekeket is bevonnák a tiltakozásba

A felhívás a közoktatásban tanuló diákokhoz, földrajz szakos kollégákhoz, szakmabeliekhez szól, hogy aláírásukkal fejezzék ki tiltakozásukat a középiskolai földrajzoktatás tervezett megcsonkítása ellen. Fontosnak tartják, hogy a szakközépiskolákban – szeptember 1-jétől szakgimnáziumokban – továbbra is maradjanak kötelező tantárgyak a természettudományos tárgyak, köztük a földrajz, és ne csökkenjen a heti kötelező óraszámuk a közoktatásban.

Palkovics László köznevelési államtitkár az Atv csütörtök reggeli adásában elismerte, hogy azokban az iskolákban, ahol nem hasznosul a földrajz tárgyban szerzett tudás, valóban megszűnik ez a tantárgy, ezt szinkronban említette a tanulók szeptembertől esedékes munkateher-csökkenésével, amit egyébként a most tiltakozó tanárok is követelnek. A reggeli műsorban azt is elmondta, az ő egyik feladata a kormányban éppen az volna, hogy béke legyen az oktatási szegmensben, a diákok pedig semmit ne érezzenek az oktatásirányításban zajló vitás ügyekből.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »