A „fűnyírózás” után ül le Lázár a szakszervezetekkel

A „fűnyírózás” után ül le Lázár a szakszervezetekkel

Jövő kedden, azaz egy nappal azután tárgyal csak Lázár János a közszolgálati szakszervezetekkel a minisztériumi háttérintézmények átalakításáról, hogy megjelenik az erről szóló kormányhatározat – tudta meg lapunk. Azt maga a miniszter közölte, hogy a 73-as listáról szóló kormányrendeletet hétfőn teszik közzé, de ezzel kapcsolatosan részleteket nem árult el. Az érdekvédők szerint egyre nő a feszültség a közszférában, és akár a sztrájk sem kizárt.

Várhatóan hétfőn jelenik meg az a kormányhatározat, amely tartalmazza majd a megszüntetésre vagy beolvasztásra ítélt minisztériumi háttérintézmények végleges listáját. Ezt közölte a tegnapi kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azonban részleteket, konkrét intézményeket nem nevezett meg.

A megszűnő hivatalokról az első, 73-as lista még januárban jelent meg a sajtóban, akkor 13 intézmény jogutód nélküli megszüntetését tervezték. Azóta a lista többször változott, mivel kiderült, hogy vannak olyan hivatalok, illetve országos hatáskörű szervek, amelyeket nem lehet beolvasztani vagy megszüntetni. Ilyen például az Országos Meteorológiai Szolgálat. Februárban a miniszter arról beszélt, hogy még 10 háttérintézmény, például a nyugdíjbiztosító ügyében van vita. Ezután a véglegesítésről többször is szó volt, legutóbb múlt hétre ígérte Lázár János, hogy lezárják a vitákat és döntést hoznak. A legújabb időpont pedig jövő hét hétfő.

– Nem volt csata, de ha lett volna is, vége van – ezt válaszolta Lázár János tegnap arra a kérdésre, hogy a megszüntetésre ítélt minisztériumi háttérintézmények ügyében sajtóhírek szerint voltak küzdelmei Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével. Mint mondta, arról volt szakmai vita, hogy minek hol van jó helye, vagyis a működés szempontjából mi az optimális. – Jó megoldás született – mondta mosolyogva Lázár arra a felvetésre, hogy a humántárca megkapta-e azokat az intézményeket, amelyekhez Balog Zoltán ragaszkodott.

– A minisztériumi háttérintézmények ügyében ugyan volt egyeztetés március elején a szakszervezetekkel, de érdemi információt nem kaptak – állította lapunknak Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Hozzátette, nem tudnak konkrét intézmények sorsáról, ahogy „az egész átalakítás elkapkodottságáról” sem beszéltek érdemben.Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára pedig arról beszélt, hogy csak jövő kedden találkoznak Lázár Jánossal – a miniszter kezdeményezésére –, hogy az átalakításokról érdemben tárgyaljanak. Szerinte érdekes, hogy úgy ülnek majd le a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum keretében, hogy akkor már meglesz a végleges lista, sőt meg is jelenik majd a kormányhatározat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezett elbocsátások miatt is nő a feszültség a közszférában, ezért hamarosan döntés lehet a sztrájkhajlandóság pontos felméréséről is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »