„A Habsburgok egy békés Európáért dolgoznak”

„A Habsburgok egy békés Európáért dolgoznak”

A nagykövet szerint a pápa szereti a magyarokat, akiket jó és bátor embereknek tart, „még ha esetleg egy-egy ügyben van is nézetkülönbség a kormány és a Vatikán közt”.

Habsburg Eduárd azt tartja elsődleges feladatának, hogy elmagyarázza Magyarországot, részben a Vatikánban dolgozó diplomatáknak, nagyköveteknek, részben a szentszéki tisztviselőknek.

„A nyugati politikusok olyan sokáig csiszolgatják a mondandójukat, hogy nehogy bárkit bármi módon megbántsanak. A magyar politikusok jobban szeretik direkt megmondani, amit gondolnak, amit éreznek. Nyugaton elszoktak ettől. És persze vannak félreértések. Például a határkerítés ügyében”

– vélekedett Habsburg Eduárd.

El kellett magyaráznia a Vatikánban, hogy a migránsok nem Magyarországra, hanem például más nagykövetek országaiba akarnak menni, a kerítés a schengeni határt, tehát őket is védi, nem csak Magyarországot.

Habsburg Eduárd szerint a Vatikán hihetetlenül jól informált és igyekszik kiegyensúlyozott lenni. A romaügyekben és a családra vonatkozó kérdéskörökben ráadásul jól együtt tud működni a magyar kormány és a Vatikán.

Arról is beszélt, hogy azt nem tudja, a magyar kormányban a lelke mélyén ki hívő és ki nem, de abban biztos: „sokan vallásosak” a kormány tagjai közül.

Hírdetés

„Nagyon érdekes, mennyire meglepődnek a politikusok, diplomaták Magyarországon kívül, amikor megemlítem nekik, hogy Orbán Viktor református. Ugyanis teljesen meg vannak győződve róla, hogy katolikus.”

A Mandiner kérdésére arra is kitért, hogy milyen ma Habsburgnak lenni.

„Egy olyan család tagja vagyok, amely nem csak csatákat vívott és nyert meg, hanem amelynek központi fontosságú a család, a gyermekek, a szövetségek. És nagyon boldog vagyok, hogy a magyar ágba születtem, erről órákat tudnék beszélni! József nádor nagyon progresszív személyiség volt, ő a magyar ág alapítója”

– mondta a portálnak.

Habsburg Eduárd szerint azok a családok, amelyek nagy hagyományokkal rendelkeznek a hit, a család és a demokratikus értékek terén, sok mindennel hozzá tudnak járulni a közösséghez egy olyan korban, amikor minden a bizonytalanság irányába hat.

„A Habsburg Birodalom olyan birodalom volt a növekvő nacionalizmus korában, ami próbálta tiszteletben tartani a különféle nemzeteket. A hadseregben voltak zsidó, muszlim és keresztény tábori lelkészek is. Az arisztokraták nagy hagyománnyal, tapasztalattal rendelkeznek a téren, hogy miként tartsák egybe Európát békésen. Ha azt kérdezi, mi igazán fontos a Habsburgok számára, akkor az a válaszom, hogy a hit – katolikusok vagyunk –, a család, valamint hogy egy békés Európáért dolgozunk”

– vélekedett. Megjegyezte: az arisztokraták sosem lesznek nacionalisták.

Számára meglepő módon nem szokott Habsburg-ellenes előítéletekkel találkozni, kivéve Ausztriát.

„Ausztriában intellektuális divat nem kedvelni Károly császárt, IV. Károly magyar királyt. Ő az a személyiség, akit a legtöbb osztrák értelmiségi utál. A Twitteren én vagyok a legaktívabb Habsburg, és az oda érkező kérdésekből úgy látom, hogy az emberek kedvelnek minket. Persze amikor megérkeztem nagykövetként a Vatikánba, akkor feltették a kérdést, hogy hogy képviselheti egy Habsburg Magyarországot. S akkor el kellett magyaráznom, hogy én a magyar ágból vagyok.”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »