A halálozások 4,5 százalékánál folyamodnak eutanáziához Hollandiában

A halálozások 4,5 százalékánál folyamodnak eutanáziához Hollandiában

ROTTERDAM. A halálozások 4,5 százalékánál folyamodnak eutanáziához Hollandiában – állapította meg egy mostg megjelent tanulmány.

2002-ben Hollandia lett az elsõ ország a világon, ahol törvényessé vált az eutanázia. Azok vehetik igénybe, akik "elviselhetetlenül szenvednek", és nincs reményük a javulásra. Nem feltétel, hogy halálos betegségük legyen.

"Úgy tûnik, egyre több páciens kéri az eutanáziát és egyre több orvos hajlandó a kérést teljesíteni" – mondta Agnes van der Heide, a rotterdami Erasmus Egyetem orvosi karának munkatársa, a kutatás vezetõje.

A New England Journal of Medicine csütörtökön megjelent számában publikált, orvosi kérdõíveken alapuló tanulmány 25 évet tekintett át. A jelentés szerzõi megállapították, "az eutanázia gyakorlattá vált Hollandiában, hogy az élet végi szenvedéstõl megszabadítsák a pácienseket".

Az elemzés rámutatott, hogy 1990-ben, még mielõtt törvényessé vált volna, a halálozások 1,7 százalékában játszott közre aktív eutanázia, vagyis amikor az orvos közremûködött a páciens halálában, valamint asszisztált öngyilkossághoz halálos adag gyógyszer felírásával.

Az arány 2015-re 4,5 százalékra emelkedett. A páciensek túlnyomó többségének – 92 százalékának – súlyos betegsége volt, a többiek az öregség okozta egészségi gondokkal, a demencia korai stádiumával, pszichiátriai betegséggel vagy ezek közül többel is küzdöttek. Több mint egyharmaduk 80 év fölötti volt.

Van der Heide hozzátette, hogy a nem halálos betegen eutanáziát kérõk aránya alacsony, ám növekedõben van.

"Amikor az asszisztált halál egyre megszokottabbá válik az élet vége felé, akkor kockázatjuk, hogy az emberek egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy kérelmezzék" – mondta a tudós.

A 2015-ben elhunytak mintegy 8 százaléka kért segítséget a távozáshoz, s ezek mintegy fele (a már említett 4,5 százalék) meg is kapta jóváhagyást, míg a korábbi években csak a kérelmek mintegy harmadát fogadták el.

Az eutanázia már legális Belgiumban, Kanadában, Kolumbiában, Luxemburgban, Svájcban, Németországban és az Egyesült Államok hat tagállamában.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »