A hétvégén is jeges utakra számítsanak a gépjárművezetők

A hétvégén is jeges utakra számítsanak a gépjárművezetők

POZSONY. Az év utolsó hétvégéjén is óvatosaknak kell lenniük a gépjárművezetőknek az utakon. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) jégtakaróra figyelmeztet, ezért elsőfokú riasztást adott ki.

Az előzetes riasztás szombaton (december 30.) Nyugat-Szlovákiára vonatkozik. A meteorológusok szerint leginkább a Pozsonyi, Nagyszombati, Nyitrai és a Trencséni kerület néhány járásában kell elővigyázatosnak lenni. A riasztás szombaton (december 30.) este 20 órától vasárnap (december 31.) 12 óráig lesz érvényben.

Vasárnap (december 31.) a jégtakaró létrejöttének veszélye Közép-és Kelet-Szlovákiába húzódik át. A riasztás előzetesen vasárnap éjféltől hétfőn (január 1.) 10 óráig lesz érvényben.

Jelenleg minden figyelt autópálya-szakasz, gyorsforgalmi út és első-, másod- és harmadosztályú út átjárható, a hegyi útjárók is. Az utak felszíne általában nedves, Közép-és Kelet-Szlovákiában helyenként friss, kásás, néhol lenyomott, 3 centiméternyi hóréteg borítja az utakat. Erről a www.zjadnost.sk portál tájékoztat. A Szlovák Útkarbantartó Vállalat (SSC) arra figyelmeztet, hogy a Liptószentmiklósi járásban Važec környékén a havazás miatt a látótávolság legfeljebb 100 méter, és a III/2530 úton a Hodruša-Hámre-Žarnovica útszakaszon és az Újbánya környéki harmadosztályú utakon jeges hó borítja az útfelületet.

Szlovákiát felhők borítják, nyugaton havazás várható

Szlovákiában szombaton borús idő várható, nyugaton hózáporokra kell számítani. A hőmérséklet -2 – +3 Celsius-fok körül alakul.

Időjárás az egyes régiókban:

Nyugat-Szlovákiában borús égbolt, hózáporok várhatóak. A legalacsonyabb reggeli hőmérséklet -1 – -4 Celsius-fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 – +3 Celsius-fok körül alakul.

Közép-Szlovákiában felhős égboltra számíthatunk. A legalacsonyabb reggeli hőmérséklet -2 – -7 Celsius-fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2  –  +2 Celsius-fok körül alakul.

Kelet-Szlovákiában felhős lesz az ég. A legalacsonyabb reggeli hőmérséklet -2 – -6 Celsius-fok, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2  – +2 Celsius-fok lesz.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »