A hot spot bezárását kérte Lampedusa polgármestere

A hot spot bezárását kérte Lampedusa polgármestere

RÓMA. A Lampedusán mûködõ regisztrációs központ (hot spot) bezárását kérte az olasz belügyminisztériumtól Salvatore Martello, a dél-olaszországi sziget polgármestere arra hivatkozva, hogy a migránsok veszélyeztetik a közbiztonságot – jelentette az olasz sajtó vasárnap.

A szigetet június óta vezetõ Salvatore Martello hétvégén tartott elsõ sajtótájékoztatóján a Lampedusán található regisztrációs központ bezárását sürgette. A polgármester kijelentette: a hot spot "semmire nem jó", csak Lampedusát veszélyezteti.

Salvatore Martello elmondta, hogy a központban jelenleg 180 tunéziai tartózkodik, aki szabadon elhagyhatja a tábort. "Bûnöznek, lopnak, a presszókba járnak berúgni, az utcán a nõket molesztálják" – mondta a mintegy 6 ezer lakosú sziget polgármestere.

Lampedusára a nyolcvanas évek végétõl érkeznek migránsok Észak-Afrikából. A szigeten mûködõ bevándorlóközpontot 2015-ben regisztrációs központtá alakítottak át. Volt idõszak, amikor tízezren is tartózkodtak a táborban, jóval meghaladva a helyi lakosok számát. A táborban gyakori volt a tüntetés, gyújtogatás, ezért többször is kiürítették, Olaszország más részeire szállítva innen a migránsokat.

Ferenc pápa elsõ látogatása Lampedusára vezetett 2013 júniusában. A sziget korábbi polgármestere, Giusi Nicolini idén UNESCO-békedíjat kapott a migránsok befogadásáért. Nicolini úgy kommentálta utódja szavait, hogy Salvatore Martello "terrorizmust szít".

A korábbi polgármester szerint Lampedusán csak egy lopási eset történt, és a sziget közbiztonsága nem veszélyes, ezt bizonyítja, hogy tele van turistákkal. Giusi Nicolini elismerte azonban, hogy Tunéziából folyamatosan érkeznek migránsok, akik gazdasági bevándorlóknak számítanak, ezért vissza kell toloncolni õket, ez azonban az olasz hatóságok késedelme miatt lassan történik.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »