A Jobbik reagálása az Állami Számvevőszék közleményére

A mai napon 15 órakor Volner János a Jobbik frakcióvezetője, valamint Schön Péter a Jobbik gazdasági igazgatója megjelent az Állami Számvevőszék székházánál az ÁSZ által kért dokumentumokkal, amelyeket azonban Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék jelen lévő osztályvezető főtanácsosa nem volt hajlandó átvenni.

Valótlan tehát az az állítás, hogy a Jobbik nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel és nem hajlandó rendelkezésre bocsátani a dokumentumokat. Az ÁSZ arra hivatkozva utasította vissza a dokumentumok átvételét, hogy törvénytelen lenne az Állami Számvevőszék részéről a dokumentumok átvétele, azokat elektronikus úton kell beküldeni, ugyanakkor az erre szolgáló elektronikus felületet lezárták. Cáfolja az Állami Számvevőszék állítását az általuk a vizsgálat kezdetén küldött levél is, amelyben leírják, hogy a párt választása szerint vagy elektronikus úton, vagy papír alapon szolgáltathat dokumentumokat.

A Számvevőszék mai közleményében arra is hivatkozik, hogy „a számvevőszéki ellenőrzés részleteit és eljárási szabályait is tartalmazó ellenőrzési programot az ÁSZ megküldte a Párt részére”. Az ÁSZ által a közleményben hivatkozott ellenőrzési programot a mai napon kapta meg a párt postai úton, már az ÁSZ által megtett ügyészségi feljelentés után, így méltatlan ennek betartását számon kérni a párton.

Hírdetés

Az Állami Számvevőszék közleményében arra is hivatkozik, hogy az ellenőrzési program szerint „az ellenőrzés hatóköre kiegészülhet kockázatjelzések alapján, a kockázatértékelés függvényében további lényeges ügyek szabályosságának ellenőrzésével az ellenőrzés megkezdésének időpontjáig.” A Jobbik megismétli a már többször is megerősített álláspontját: mindenben együttműködik az Állami Számvevőszékkel az ellenőrzés sikeres lefolytatása érdekében, azonban továbbra is fenntartjuk, azon véleményünket, mely szerint nem kaptuk meg a megfelelő tájékoztatást, kellő időben és az adatszolgáltatásra sem adott megfelelő időt az ÁSZ. Nem jóhiszemű ugyanis csütörtök késő délután, másnap reggel 9 órai határidővel adatszolgáltatásra kötelezni a pártot tudván, hogy a párt gazdálkodásáért felelős vezetője szabadságon van.

Fentiek miatt felmerülhet bennünk, hogy az eddigi kiegyensúlyozott szakmai kapcsolat után az Állami Számvevőszéket is beszippantotta a Fidesz kormány politikai elvárása és egy választási időszak kezdetén az Állami Számvevőszék szándékosan teremt egy olyan helyzetet, amelynek során a kormánypárt kinyújtott kezeként megpróbálhatja ellehetetleníteni a Fidesz egyetlen esélyes ellenzéki kihívóját.

A Jobbik ahogy eddig is, ezentúl is próbál együttműködni az Állami Számvevőszékkel, azonban kérjük, hogy ebben ők is legyenek újra partnerek.

Schön Péter a Jobbik gazdasági igazgatója


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »