A Jobbikhoz közeli lapban kampányolt a migránskvótáért

Többszörösen is megdöbbentő írást közölt Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos a Jobbikhoz közeli Magyar Nemzet című napilapban, ahol a kvótáról szóló állásfoglalását tette közzé. A görög biztos írásában többször is határozottan felszólította Magyarországot a bevándorlók befogadására, a kötelező betelepítési kvóta végrehajtására.

A dolgot eleve érdekessé teszi, hogy a – kvóta és úgy általában a bevándorlás kérdésében számos pálfordulást végrehajtó Jobbikhoz közeli – lap adott felületet a migrációs biztosnak a kötelező betelepítési kvóta mellett kiálló írásához. Mint ismert Vona Gábor, a Jobbik elnöke januárban már így fogalmazott: „kvótarendszer is fölmerült már ugye, hogy kvóták alapján szétosztjuk (a bevándorlókat), és amíg ez mondjuk pár ezer emberről szól, addig azt mondom, hogy oké, lehet ezen gondolkodni”. Vona nemcsak „elgondolkodott”, hanem korábbi ígéretei ellenére sem szavazta meg később a kvótaellenes alaptörvény-módosítást.

Írásában Avramopulosz a migráció kezelésével kapcsolatban úgy fogalmazott: „számos eredményt mutattunk föl, és az elmúlt két évben nagyobb előrehaladást értünk el, mint az azt megelőző húsz évben.”

A biztos hozzátette: sok munkára lesz szükségük ahhoz, hogy kidolgozzák a módszert, „amely egyszerre teszi lehetővé hosszú távon a migráció által jelentett előnyök kihasználását és a kihívások kezelését”. Hogy pontosan milyen előnyökre gondol Avramopulosz, azt nem részletezi, mindenesetre már korábban is azon kívánalmának adott hangot, hogy „legyen a migráció egy európai sikertörténet”.

A biztos azt is írja, hogy reméli, „Magyarország betartja jogi kötelezettségvállalását„, s kifejezésre tudja juttatni ”szolidaritását azon tagállamokkal, amelyekre jelentős migrációs nyomás nehezedik„.

Az EU-s szolidaritás kapcsán azonban az Európai Bíróság főtanácsnokához hasonlóan nem oldotta fel a jogi ellentmondást, és persze elfeledkezik arról az ”apró„ tényről, hogy a magyar kormány a kezdetektől a nyugat-balkáni útvonal lezárását javasolta, nem beszélve arról, hogy annak megtörténtéhez maga is tevékenyen hozzájárult az akkor sokszor alpári hangnemben bírált, saját költségen felépített kerítéssel. Ezzel alaposan kivéve a maga részét a biztos által is hangoztatott szolidaritásból.

Az uniós biztos kegyesen azért elismeri, hogy „aggályok vetődnek föl az áthelyezésre jelölt személyek nem megfelelő biztonsági ellenőrzésével kapcsolatban”, de ezen aggályoknak két rövid mondatot szentel, ami valami olyasféle üzenetet hordoz: majd csak megoldják valahogy.

„Elengedhetetlen, hogy Magyarország hozzákezdjen a menekültek befogadásához” – írta le a lényeget a Simicska Lajoshoz és a Jobbikhoz köthető lapban Dimitrisz Avramopulosz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »