A kisebb ügyletek dominálnak a piacon

Majdnem 980 millió dolláros forgalommal 2011 első hat hónapja óta a legsikeresebb első fél évet zárta a hazai cégfelvásárlási piac. Mindez 12 százalékos növekedés 2016 azonos időszakához képest. Az elmúlt hat hónapban összesen 66 tranzakció zárult le, ami szintén növekedést jelent a tavalyi év első felének 64 felvásárlásához képest.

A legnagyobb aktivitás az ingatlanszektorban volt tapasztalható, ahol az összes első féléves ügylet 24 százaléka zajlott. Ezt követte az élelmiszeripari szektor tíz tranzakcióval. A félévente összeállításra kerülő összefoglalóban kiemelték, hogy a 100 millió dollár alatti ügyletek átlagértéke jelentősen nőtt a 2016-os átlaghoz képest.

Fotó: Sziget

Ahogy tavaly, idén is a helyi tranzakciók uralták a piacot, az ügyletek 59 százaléka magyarországi cégek között ment végbe. Huszonhárom esetben külföldi vállalat vásárolt részesedést hazai vállalatokban, négy alkalommal magyar cégek akviráltak külföldön. Előbbiek közül az egyik legnagyobb visszhangot kapó felvásárlás a Sziget Kulturális Menedzser Iroda tulajdonosai és a Providence Equity Partners közt végbement tranzakció, amelyben a vevő 70 százalékos tulajdonrészt szerzett a hazai fesztiválpiac éllovasában.

„Az elmúlt években stabil növekedést tapasztalunk a hazai felvásárlási piacon. Érdekesség, hogy a magyarországi piacot továbbra is a kisebb értékű ügyletek dominálják. A növekedés mellett a másik figyelemre méltó tendencia az iparági átrendeződés. Idén is folytatódott az először 2016-ban megfigyelt trend, azaz az IT-szektor visszaesése és a feldolgozóipar megerősödése – előbbi 8., utóbbi 5. a legaktívabb szektorok listáján. Az elmúlt hat hónapban az ingatlanszektor bizonyult a legerősebbnek: tizenhat tranzakció zárult le, ami hatalmas növekedés a tavalyi hat ügylethez képest, és jól mutatja az ingatlanpiaccal kapcsolatos felfokozott várakozásokat is” – részletezte az eredményeket Dezse Margaret, az EY Magyarország tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezetője.

Helyünk a térségben
Regionális szinten a magyar tranzakciós és összeolvadási piac eredménye erősnek tekinthető. Míg a teljes, közép- és dél-európai piacon több mint 27 százalékkal csökkent az ügyletek száma a tavalyi év első fél évéhez képest, addig Magyarországon, ha csekély mértékben is, de emelkedés volt tapasztalható. A tranzakciók értéke ugyanakkor a teljes régióban jelentősen, több mint 42 százalékkal bővült. A növekedés elsősorban a lengyel és a szlovén piacnak köszönhető. Utóbbi esetében 0,1 milliárd dollárról tizenkét hónap alatt 1,7 milliárd dollárra bővült a piac mérete.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »