A kormány minden segítséget megad a családoknak

A kormány minden segítséget megad a családoknak

Korábban megérkeznek a családokhoz a szeptemberi támogatások: a családi pótlék, a gyermekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) – jelentette be az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin ismertetése szerint a családtámogatásokat hétfőn utalják el, míg a posta kedden kézbesíti az ellátásokat. Hozzátette: az előre hozott utalás csaknem 1,3 millió családnak jelent majd könnyebbséget.

Minden segítség jár

Az államtitkár a tanévkezdést megkönnyítő intézkedéseket ismertetve azt hangoztatta, a kormány minden segítséget megad, hogy a családoknak minél kisebb tehertételt jelentsen a szeptemberi iskolakezdés.

Novák Katalin a családokat segítő intézkedések között említette az ingyenes tankönyvellátást az 1-9 évfolyamon tanuló diákok számára, ami azt jelenti, hogy 1 milliónál több diák kap térítésmentesen tankönyvet. Számítása szerint egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy három gyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Közölte, a jövő évi költségvetésben 12,3 milliárd forintot fordítanak e célra, ez 68 százalékkal jelent többet, mint 2010-ben.

Egyre több az ingyenesen étkező gyermekek száma

Kitért egy friss rendeletmódosításra is, ami szerint az iskolába bevitt tankönyvek súlya nem lehet több 3 kg-nál, hogy a gyerekeknek ne kelljen súlyos táskákat cipelniük az iskolába. Közölte, az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésének köszönhetően jövőre 72,6 milliárd forint lesz a forrás erre a célra, ez 2010-ben még csak 31,7 milliárd forint volt. Így a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban ingyenesen étkező gyermekek száma már 467 ezerre nőtt.

Arról is beszélt, hogy már nemcsak nyáron, hanem minden iskolai szünetben biztosítják az ingyenes közétkezést a rászoruló családok gyermekei számára, és ez jövőre 6,7 milliárd forintba kerül. Közölte, jövőre 4,3 milliárd forint lesz a tovább bővülő iskolatej program, míg az iskolagyümölcs program keretében már csaknem 550 ezer gyerek kap rendszeresen ingyen gyümölcsöt, vagy zöldséget.

Tovább nő a források száma

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azt mondta, 2010-hez képest jövőre 550 milliárd forinttal nőnek az oktatási rendszerre fordított források, ez a növekvő GDP mellett is növekedést jelent.

Közölte, szeptembertől 751 ezer általános oskolás, 78 ezer szakközépiskolás, 5800 szakiskolás, 182 ezer gimnazista és 168 ezer szakgimnazista kezdi meg tanulmányait az iskolákban, az óvodások száma pedig 314 ezer.

Azt mondta, a tankerületi központok rendszere, az intézményfenntartói decentralizáció beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A Klebelsberg Központnak gyakorlatilag – az átmenő tételeket leszámítva – nincs ki nem fizetett számlája, és központ számláján jelenleg 125 milliárd forint áll rendelkezésre – mondta.

Rendezett tankönyvkiszállítás

Arról is beszélt, hogy a nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési programban már 25 tanuszodát, tornatermet, iskolát, tantermet adtak át, és készül további 21 tanuszoda, 13 tornaterem, 4 iskola, valamint 6 tornaterem kibővítése is zajlik. Közölte, a tankönyvek kiszállítása rendezetten történik, ez a hétvégéig összesen mintegy 12 millió tankönyv kivitelét jelenti az iskolákba.

A nemzeti tanévnyitó augusztus 31-én Nagykőrösön lesz a református templomban, az első tanítási nap pedig szeptember 1-jén – mondta.

Egyszülős családok

Novák Katalin kérdésre válaszolva azt mondta, az egyszülős családok segítését a kormány kiemelten feladatának tekinti, ezért döntöttek úgy, hogy a bölcsődei felvételnél előnyt kapnak. Jelezte azt is, jövőre az egyszülős családok gyermekei várhatóan még nagyobb számban vehetnek majd részt a kedvezményes nyaralási programokban is.

——————————-

Előre hozott családi pótlék: ötből négyen támogatják

A magyar lakosság több mint háromnegyede támogatja a kormány azon kezdeményezését, amelynek alapján a családok iskolakezdés és karácsony előtt korábban kapják meg a szeptemberi és a decemberi családi pótlékot – derül ki a Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatásából.

Ismert, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára júliusban jelentette be, hogy korábban, már augusztusban utalják a szeptemberi családi pótlékot, ezzel támogatva az iskolakezdést. Az intézkedést a baloldali ellenzék kifejezetten támadta, ezzel szemben a Századvég felmérése szerint a lakosság 77 százaléka egyetért vele. Az ellenzők aránya 23 százalék, és a megkérdezettek között nem volt olyan, aki ne tudott volna véleményt formálni a kérdésben, ami arra utal, hogy a magyar lakosság meglehetősen markáns véleménnyel bír a családtámogatásokkal kapcsolatos ügyekben.

Az intézkedést ért támadások tükrében érdekes tény, hogy a magukat baloldalinak vallók támogatják legnagyobb arányban, 86 százalékban az előrehozott pótlékot. Ennél nem sokkal alacsonyabb, 80 százalék a jobboldali támogatók aránya, míg a középen állóké 76 százalék, tehát összességében politikai irányultságtól függetlenül egyetértenek a családi pótlék korábbi kifizetésével. A kutatásból az is kiderül: az átlagnál pozitívabb az intézkedés megítélése a gazdaságilag aktívak (78 százalék), a harminc év alattiak (81 százalék) és a legkisebb településeken élők körében (80 százalék).

Demográfiai szempontból az átlagnál pozitívabb az intézkedés megíté­lése a gazdaságilag aktívak (78 százalék), a harminc év alattiak (81 százalék) és a legkisebb településeken élők (80 százalék) körében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »