A kormány szeptemberben terjeszti elő az újabb szociális csomagot

A kormány szeptemberben terjeszti elő az újabb szociális csomagot

POZSONY. A koalíciós partnerek jelenleg tárgyalnak a szociális csomag tartalmáról, amelyet a parlament szeptemberi ülésén terveznek beterjeszteni – tájékoztatott Robert Fico miniszterelnök.

A kormányfõ elmondta, a csomag egyes intézkedésit egyszerre mutatja majd be a kabinet.

„Úgy készítjük elõ ezt a csomagot, hogy szeptemberben elsõ olvasatba kerülhessen a parlamentben. A javaslatokat illetõen lesznek valamilyen kompromisszumok, de várni fogunk az adóprognózisra, hogy tudjuk, milyen mértékben van vagy nincs pénzünk rá” – fejtette ki Robert Fico mai, Peter Kažimír pénzügyminiszter társaságában tartott, a legújabb makrogazdasági prognózissal foglalkozó sajtótájékoztatóján.

Fico elmondta, az olyan intézkedéseknek, mint a minimálbér dinamikusabb növekedése, az éjjeli mûszakért járó pótlék felemelése, vagy a szombatról vasárnapra végzett munkáért járó jutalék megújítása, nincs komolyabb hatásuk a közpénzekre és az állami költségvetésre. „Tudatosítani kell, hogy vannak olyan cégek, amelyek esetében ezeket a szociális vívmányokat régóta tartalmazzák a szerzõdések. Mi csak azt szeretnénk, hogy bekerüljenek a Munka törvénykönyvébe” – magyarázta.

A kormányfõ az intézkedéscsomagról a szociális partnerekkel is tárgyalni akar, hogy azokat módosítani tudják, ha a munkáltatók bizonyos, racionális kikötésekkel állnak elõ. Fico arról is beszélt, hogy június 29-ére összehívják a Szolidaritás és Fejlõdés Tanácsát, amely a képzett munkaerõ hiányával és a külföldi munkaerõ behozatalára kifejtett nyomással foglalkozik majd. „Téma lesz mélyebb integrációnk szociális oldala, amelyrõl már régóta beszélünk. Készüljünk fel rá, ne érezzük azt, hogy minden ingyen van. Ahogy az EU-ba történõ belépéskor valamibõl engednünk kellett, így a mélyebb integráció során számolnunk kell azzal, hogy lesznek olyan intézkedések, amelyekrõl beszélni kell a szociális partnerekkel” – tette hozzá Fico.

Azon intézkedések részleteit, amelyek majd bekerülnek a szociális csomagba, a kormányfõ nem akarja korábban bemutatni, mielõtt lezárják a tárgyalásokat a koalíciós partnerekkel. A minimálbér gyorsabb növekedésén, a pótlékok emelésén kívül szó volt az apai szabadság bevezetésérõl, a kötelezõ 13. fizetésrõl, a szociális dömping tilalmáról és a munkába utazók támogatásának bevezetésérõl.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »