A lakosság fele elégedett a fizetésével

A lakosság fele elégedett a fizetésével

POZSONY. A hazai dolgozóknak több mint a fele, pontosabban 53 százaléka elégedett a fizetésével, noha magasabb összeget is el tudnának képzelni fizetési szalagjaikon. Mindemellett a megkérdezettek megközelítõleg 60 százaléka úgy nyilatkozott, nettó havi jövedelme jelenleg 700 euróig terjed – derül ki a Focus ügynökség által a PARTNERS Alapítvány részére készített felmérésbõl.

A fizetésükkel jelenleg elégedettek 60 százaléka saját bevallása szerint havonta 1 000 euróig terjedõ nettó havi jövedelemmel rendelkezik. A havi béreikkel elégedetlen lakosok fele (47 %) viszont örömmel venne egy legalább 900 euróig terjedõ nettó fizetést.

Annak okát, miért nem keresnek jobban, a megkérdezettek több mint az egyharmada (34 %) a munkaadók kelletlenségében látja, akik annak ellenére, hogy rendelkeznek a szükséges pénzeszközökkel, mégsem emelik fizetéseket. Közel a harmaduk (27 %) az okot a magas adókban és járulékokban látja, míg 22 százalékuk attól fél, ha fizetésemelést kérnek, a munkaadó béremelés helyett lecseréli õket. A lakosság 28 százaléka viszont elégedett azzal, amit kap, vagy nem szeretik a változást.

„Ha megvizsgáljuk a kérdést, valójában mi is akadályozza a lakosságot abban, hogy jobb keresetre tegyen szert, rájövünk, a félelem, s ez a tényezõ viszonylag nagy szerepet játszik. Leginkább az alap- és középiskolai végzettséggel, valamint a 900 euróig terjedõ bérrel rendelkezõk félnek” – mutatott rá Maroš Ovèiarik, a Finanèný kompas (Pénzügyi Iránytû) portál munkatársa.

A szakértõ véleménye szerint a félelem a magas munkanélküliség miatt alakult ki. Azok, akik dolgozni akarnak, megszokták, hogy megbecsüljék azt, amijük van, mert attól félnek, végül elveszíthetik – fûzte hozzá.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »