A lakosság nagy része nem támogatja az előre hozott választásokat

A lakosság nagy része nem támogatja az előre hozott választásokat

POZSONY. A lakosság 29,9 százaléka egyetért Andrej Danko házelnök, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének döntésével, hogy felmondta a koalíciós szerzõdést. Ezzel szemben az emberek 37,1 százaléka ellenzi ezt a lépést – derült ki a Polis közvélemény-kutató ügynökség felmérésébõl, amely szerint elõre hozott választásokat a lakosság mintegy negyede támogatja.

A felmérés eredményei alapján a lakosság 29,9 százaléka egyetért a koalíciós szerzõdést Andrej Danko általi felmondásával. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének döntését helyesli a koalíciós pártok választóinak 8,7 százaléka, az ellenzéki pártok szavazóinak 46,2 százaléka, illetve az SNS szimpatizánsainak 13,3 százaléka. Ellenben helyteleníti a szerzõdés felmondását a koalíciós pártok szavazóinak 62,1 százaléka, illetve az ellenzéki választópolgárok 30,8 százaléka. A válaszadók 33 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre. A Polis közvélemény-kutató ügynökség megjegyezte, az ellenzéki választók soraiba azoknak a pártoknak a támogatóit sorolta, melyek felmérése alapján 5 százalékot meghaladó támogatottsággal rendelkeznek, s egyúttal nem tagjai a kormánykoalíciónak.

Peter Plavèan oktatási miniszter Robert Fico miniszterelnök által szorgalmazott távozásával a megkérdezettek 73,6 százaléka ért egyet, s mindössze a válaszadók 8,6 százaléka adott hangot ellenkezõ véleményének. A felmérés résztvevõinek 17,8 százaléka nem tudott válaszolni erre a kérdésre. A koalíció támogatóinak 77,6 százaléka, illetve a Szlovák Nemzeti Párt választóinak 66,7 százaléka támogatja a kormányfõ lépését, az ellenzõk aránya az elõbbi táborban 6,8 százalékos, az utóbbiban pedig 13,8 százalékos. Az ellenzéki pártok szimpatizánsainak 79,1 százaléka tartja helyesnek Plavèan távozását, 5,5 százalékuk pedig helyteleníti ezt.

A jelenlegi koalíciós válság megállapodás útján történõ rendezését, majd a kormányzás jelenlegi formában való folytatást az emberek 54,1 százaléka tartaná helyes lépésnek, az elõre hozott választásokat a válaszadók 24,8 százaléka támogatja. A megkérdezettek 21,1 százaléka nem foglalt állást ebben a kérdésben. A megegyezést a koalíció szimpatizánsainak 79,6 százaléka, az ellenzéki választók 37,4 százaléka, illetve az SNS választóinak 58,8 százaléka támogatja. Elõre hozott választásokat a koalíció támogatóinak 7,8 százaléka, az SNS támogatóinak 34,5 százaléka szeretne, míg az ellenzéki szavazók körében ez az arány 52,7 százalék.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »