A Made in jelölést 130 éve vezették be

A Made in jelölést 130 éve vezették be

Százharminc éve, 1887. augusztus 23-án született meg a termékek gyártási, származási helyét jelölõ Made in jelzés a brit iparvédõk törekvéseinek köszönhetõen.

A londoni parlament alsóháza 1887-ben látta elérkezettnek az idõt arra, hogy a hazai ipari termékek védelmét az egyre erõsödõ versenyben külön törvénnyel erõsítse meg. Addigra elharapódzott ugyanis az a gyakorlat, hogy a külföldi, elsõsorban német cégek a brit vásárlókat megtévesztve Nagy-Britanniában forgalmazott termékeikrõl azt állították, hogy a szigetországban készültek. Az augusztus 23-án hatályba lépett új szabályok értelmében minden külföldrõl érkezõ termék esetében jól látható módon meg kellett jelölni a származási országot, hogy a vásárlók a valóban hazai árucikkeket részesíthessék elõnyben a külhoniakkal szemben.   

A protekcionista kereskedelempolitikát folytató Németország a kölcsönösség és a "német-angol barátság" jegyében 1894-ben hozott hasonló döntést, azzal érvelve, hogy a brit törvény életbe lépését követõen érezhetõ visszaesés következett be a német exportban. A brit elképzelés hosszú távon a visszájára fordult: a minõség szinonimája nem a Made in Britain, hanem a Made in Germany lett.   

A Made in jelzés hatalmas karriert futott be, nem sokkal késõbb már Japánban is alkalmazták a kínai dömpingáruk elleni védekezésül. Ma már részletes nemzetközi egyezmények szabályozzák a származási hely feltüntetésének mikéntjét. A különbözõ feliratok persze nem feltétlenül küldenek kedvezõ üzenetet a vásárlóknak, egy Made in China jelzés nem okvetlenül akkora öröm, mint egy Swiss Made felirat, mely unikumnak tekinthetõ, mert a Made in Switzerland, a Fabriqué en Suisse vagy a Hergestellt in der Schweiz felirat túlságosan hosszú lett volna, az alpesi ország a Swiss Made feliratot használja.   

Az Európai Parlament 2014-ben a fogyasztóvédelem erõsítése érdekében arról határozott, hogy az EU belsõ piacán forgalmazott szinte összes termék esetében kötelezõen használni kell a származási helyet jelzõ Made in címkét. Az uniós gyártók választhatnak aközött, hogy termékeiken a Made in EU vagy Made in Europe megjelölést használják, vagy a származási országot is megnevezik.   

Felmérések szerint azonban a vásárlók inkább a márkanevekhez ragaszkodnak, jobban érdekli õket a számítógépeken vagy a sportcipõkön látható kis logó, semmint a származási helyre utaló jelzés. A Made in jelzés a populáris kultúrában is helyet vívott ki magának. Az Armageddon címû film egyik jelenetében például az orosz asztronauta villáskulccsal esik neki az amerikai ûrsikló egyik paneljének, mondván: teljesen mindegy, hogy amerikai, vagy orosz az ûrhajó, úgyis Made in Taiwan.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »