A magyar jogállamiság lesz a téma a LIBE-bizottságban

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságáról (LIBE) a legtöbbször akkor hallunk, amikor a jogállamiságot vizsgálja. A LIBE volt az, amelyik kidolgozta a legújabb brüsszeli tervet, vagyis, hogy felső korlát nélkül kellene szétosztani a bevándorlókat az unióban. A LIBE december elején tart meghallgatást a magyar jogállamiság helyzetéről.

A jogállamiság olyan fogalom, amely politikai boszorkányüldözés tárgya lett, ha valakit a szégyenpadra akarnak rángatni, csak azt kell mondani, hogy sérül a jogállamiság – fogalmazott Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 ma reggel című műsorában.

Mint mondta, a bizottság soraiban jelentős arányban foglalnak helyet azok a képviselők, akik a Soros György barátai frakcióhoz tartoznak, ők szavazták meg a felső határok nélküli kvótát is. A legújabb fejlemény, hogy összegyűlt a kellő számú ellenző aláírás a parlament egészéből, így csütörtökön szavaznia kell az Európai Parlamentnek is.

A LIBE nevetség tárgya lett Magyarországon többször, hiszen ezek azok a meghallgatások, ahol rendszeresen olyan vádak hangzanak el, amelyek szerint börtönbe zárják az újságírókat Magyarországon, hogy nincsenek szabad választások – fogalmazott Kovács István.

A liberális frakcióban ülő holland képviselő asszony, Judith Sargentini készít majd jelentést Magyarországról a bizottság számára, erről szavaz a bizottság, és valamikor az Európai Parlament plénuma is megtárgyalja. Ennek alapján döntik el, indul-e Magyarország ellen a 7. cikkely szerinti eljárás – mondta Kovács István.

Arról is beszélt, hogy először bizottsági meghallgatáson kell majd helytállni, ahol Szijjártó Péter fogja képviselni Magyarországot; az Európai Parlament megindíthatná az eljárást, ám ehhez önmagában kevés a LIBE.

Az Európai Parlament kétharmados szavazással tudná megindítani az eljárást, de még akkor sem lehetne foganatosítani valamilyen szankciót – fűzte hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »