A Magyar Kultúra Napja ünnepi programja 2018-ban

A Pázmaneum Polgári Társulás tisztelettel meghívja a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségére, 2018. január 21-ére, a dunaszerdahelyi
Csaplár Benedek Városi Művelődési Központba.
Program:
Petőcz Balázs, a Dunaszerdahelyi Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás tagja Horváth István: A nyelv csak élve tündököl című versét adja elő
Ünnepi köszöntő a Himnusz születésnapja alkalmából
A Szent János Egyházi Alapiskola énekkara
Ravasz József, költő, szerkesztő, romológus „Lyukat keresünk a békéhez” c. versét adja elő
A Művészeti Alapiskola diákjai
Ünnepi beszéd
A Csallóközi táncegyüttes műsora
Varga Zaránd, a Kodály Zoltán Alapiskola tanulójának a fellépése
A Kodály Zoltán Alapiskola gyermekkórusának fellépése (Az örökség dal, Szent István ének, Erdő mellett estvéledtem)
Himnusz

Hagyományosan dunaszerdahelyi előadók lépnek majd fel a kulturális rendezvényen. A rendezvényre a belépés ingyenes. Az est társszervezője a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ.
A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta január 22-én ünnepeljük A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁT.
Dunaszerdahelyen hagyományteremtő szándékkal 2011. január 22-én indította el a Pázmaneum Társulás a magyar kultúra napjának megünneplését, amelyhez csatlakozott a Kortárs Magyar Galéria, a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ és Dunaszerdahely város önkormányzata.

„Széchenyi István mondotta volt: „Magyarország nem volt, hanem lesz.” Széchenyi szellemében elmondhatjuk: a keresztény kultúrájú Európa nemcsak volt, hanem lesz, benne egy keresztény kultúrát hordozó Magyarországgal. Rajtunk is múlik, hogy ez valóban így legyen.”
(ThDr. Bolberitz Pál, Széchenyi-díjas teológus, filozófus, a PPKE Hittudományi Karának professzora)


Forrás:pazmaneum.com
Tovább a cikkre »