A magyar TTIP-tárgyaló államtitkárnak is van liechtensteini cége

A magyar TTIP-tárgyaló államtitkárnak is van liechtensteini cége

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az elmúlt években leadott vagyonnyilatkozataiban elfelejtett beszámolni egy liechtensteini gazdasági társaságról, amelynek ő is tagja – értesült az Index.

Szabadon

Mint ismert, Mikola István képviseli a magyar érdeket az Egyesült Államokkal formálódó (TTIP), míg a Kanadával (CETA) már csak aláírásra váró szabadkereskedelmi egyezmények tárgyalásain. Az Európai Bizottság által szorgalmazott megállapodások egyik fő jellemzője a pénzügyi szolgáltatások liberalizációja, amellyel a szektorban próbálják eltüntetni a jogszabályi akadályokat.

Az Index információi szerint Mikola István és korábbi felesége az egyik európai offshore paradicsomban a családi pénzek kezelésére hozott létre egy alapítványt. A liechtensteini Vaduzban alapított cég azonban a kormányzati politikus egyetlen bevallásában sem szerepelt, holott a család közös ingatlanjairól akkurátusan beszámolt.

Az államtitkár ugyan elismerte, hogy létezik a családi alapítvány, de szerinte azt a volt felesége kezelte, míg a lapnak a hölgy az ellenkezőjéről számolt be.

Az Index felidézi, hogy Mikola Istvánnak a vagyonnyilatkozata alapján nincs megtakarított pénze, sőt még saját, tehermentes ingatlana sem.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »