A Monarchia egyik legsikeresebb hadműveletére emlékeznek

A Monarchia egyik legsikeresebb hadműveletére emlékeznek

Elindult az Isonzó Expressz, amely idén is az elsõ világháború olaszországi és szlovéniai hadmûveleti területeit járja körbe. Több százezer magyar katona esett el ezen a fronton a háborúban.

Idén van a caporettoi áttörés 100. évfordulója. A 12. isonzói csatára 100 évvel ezelõtt került sor, az Osztrák-Magyar Monarchia, Németország, valamint Olaszország között. A Monarchia és Németország csapatai Caporettonal törték át a frontvonalat és indultak meg az ország belsejébe. Az évforduló alkalmából az Isonzo Emlékvonat a mai Szlovénia területén található történelmi helyszínre érkezett.

Az egykori katonák leszármazottaival és a történészekkel együtt utazott a magyar Országgyûlés és a szlovén Nemzetgyûles elnöke, Kövér László és Milan Brglez is. A modrejcei katonai temetõben az egyik fejfán magyar név is olvasható. A névtelen sírokban az Osztrák-Magyar Monarchia 1600 katonája nyugszik, egyharmaduk az akkori Magyarországról származik.

Milan Brglez, a Szlovén Nemzetgyûlés elnöke elmondta: a nemzetek közötti együttmûködés fontosságát tudatosítják az Isonzo Expresszel. A túlélõk ugyan már nincsenek közöttünk, de fennmaradtak dokumentumok, amiket meg kell õriznünk, ennek a kulturális és történelmi örökségnek nemzetközi jelentõsége van, emlékeztetnek a háborúra, és arra: mindent meg kell tennünk, hogy ez soha többet ne forduljon elõ, hangsúlyozta a szlovén házelnök.

Kövér László arról beszélt, hogy Európa az önrendelkezését vesztette el az I. Világháborúban. Az Országgyûlés elnöke úgy fogalmazott: az európai vezetõknek most is óvatosnak kellene lenniük a problémák megoldásában, mint például az illegális migráció. A bevándorlásnak ugyanis olyan következményei lehetnek, amire senki sem számít.

Azok, akik az EU átalakítását erõnek erejével végig akarjak vinni, azok nem biztos, hogy tudják mit cselekszenek a házelnök szerint. Ennek a törekvésnek a következménye lehet, hogy fölerõsítik az emberekben a saját nemzetük szuverenitásának a féltéset, és ebbõl olyan reakciók is lehetnek, mint például a brexit, fogalmazott Kövér.

A politikusok, a túlélõk leszármazottai, a hagyományõrzõk és a helyi lakosság közösen koszorúztak meg az I. Világháborúban elesett katonák emlékmûvet. Az Isonzo Expressz utasai öt nap alatt járják végig az I. Világháború nevezetes helyszíneit, az olasz és a szlovén hadmûveleti területeket.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »