A németek többsége "Jamaica-koalíciót" szeretne

A németek többsége "Jamaica-koalíciót" szeretne

BERLIN. A németek többsége az úgynevezett Jamaica-koalíciót szeretné, vagyis a megkérdezettek 57 százaléka nagyon jónak, vagy jónak tartaná a pártoknak – a jamaicai zászló színeivel megegyezõ – színei alapján (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett koalíciót – derült ki az ARD Deutschlandtrend címû, csütörtökön ismertetett felmérése eredményeibõl.

A Jamaica-koalíciót a válaszadók 40 százaléka kevésbé jónak, vagy egyenesen rossznak minõsítette.   

A megkérdezettek háromnegyede abból indul ki, hogy megvalósul ez a négypárti koalíciós felállás, ugyanakkor 21 százalékuk nem gondolja ezt.

A felmérés szerint a németek 61 százaléka helyesli, hogy Angela Merkel hivatalban lévõ kancellár további négy évig lássa el tisztségét. 2013-ban ez az arány még 71 százalékos volt. A kormányalakítási tárgyalások várhatóan a jövõ héten indulnak.   

A liberális FDP elnöke, Christian Lindner ugyanakkor óva intett a jövõ heti koalíciós tárgyalásokhoz fûzött túlzott elvárásoktól. "Nyíltan megmondom, nem tudom, hogy mindez kormányalakításhoz vezet-e" – mondta a pártelnök az IG BCE szakszervezet szövetségi kongresszusán Hannoverben. "Amennyiben egy új koalíció lényegében csak azt folytatná, amit a nagykoalíció eddig csinált, akkor csak azt mondhatom, hogy nem velem" – hangsúlyozta Lindner. Hozzáfûzte: ebben az esetben ellenzékbe vonulni nem lenne elítélendõ dolog, hanem a politikai felelõsségvállalás része.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »