A népszavazás ellenére sem mondta fel a holland parlament az EU-ukrán társulási szerződést

A népszavazás ellenére sem mondta fel a holland parlament az EU-ukrán társulási szerződést

Elutasította a holland parlamenti képviselők többsége az EU-ukrán társulási megállapodásból való azonnali kilépést kedden.

Az euroszkeptikus Szocialista Párt indítványát szűk többséggel szavazták le a 150 tagú parlamentben: 75 képviselő voksolt a javaslat ellen és 71-en támogatták azt.

Hollandia az egyetlen európai uniós tagállam, amelynek parlamentje eddig nem hagyta jóvá a kormányközi szinten már aláírt megállapodást. Az április elején a Szocialista Párt kezdeményezésére a témában tartott népszavazáson a lakosság 61 százaléka elutasította a társulási megállapodás ratifikálását. Noha a népszavazás eredménye jogilag nem kötelező a parlamentre nézve, Mark Rutte holland miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya nem hagyja figyelmen kívül a referendum eredményét, és megpróbálja a megállapodás módosítását elérni még a nyári törvényhozási szünet előtt.

Elemzők szerint a népszavazás eredménye semmiképpen nem vonhatja maga után a társulási szerződés felbontását, a legrosszabb esetben a holland kormány végrehajtási mentességet kérhet a megállapodás alól. A társulási megállapodás ellenzőinek győzelme ugyanakkor komoly politikai kihívást jelent az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő ország kormánya számára.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »