A piac bővülésére számítanak a sörgyártók

Ha a várakozásoknak megfelelően meleg, napos lesz a nyár, 2-2,5 százalékkal is bővülhet idén a magyar sörpiac – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) igazgatója. Schillinger Attila kiemelte: az időjárás minden évben jelentős hatást gyakorol a sörfogyasztásra, a hőségriadóktól sem mentes tikkasztó forróság éppúgy befolyásolja az eredményt, mint a hűvös, esős nyár. Hozzátette: a fesztiválok és a sportesemények mellett a gasztronómia is egyre inkább élénkíti a fogyasztást.

Schillinger Attila arra számít, hogy idén 10-12 százalékkal növekedve tovább erősödik a drágább, prémium és szuperprémium sörök kategóriája.

Kiemelte, hogy a hazai fogyasztás tavaly ugyanúgy 6,1 millió hektoliter volt, mint 2015-ben. Az MSSZ-tagok már tavaly is 72,5 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe, ebből 42 milliárdot jövedéki adó formájában. A költségvetés a magyarországi sörgyártók által megtermelt GDP 83 százalékát vonja el különböző adók és járulékok formájában, míg más iparágakban ez az elvonás 50 százalék körüli. Az ágazat szereplői abban bíznak, hogy a kormány kiterjeszti a csapolt sörre is a kedvezményes étkezőhelyi áfát.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »