A Számi vér nyerte a 2017-es Lux filmdíjat

A Számi vér nyerte a 2017-es Lux filmdíjat

BRÜSSZEL. A Számi vér címû svéd-dán-norvég koprodukcióban készült filmdráma nyerte a 11. Lux filmdíjat – jelentette be Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke kedden Strasbourgban.

Tajani kiemelte, hogy az Európai Parlament Lux filmdíja az Európában készült filmalkotások, a kontinens kreatív ipara és az európai kulturális és nyelvi sokszínûség egyik legfontosabb népszerûsítõje.   

"Az európai kulturális örökség nem csupán irodalomból és mûvészetbõl áll, benne foglaltatnak azok a történetek, amelyeket mesélünk és amelyeket a filmvásznon látunk. Ez életünk szövete" – fogalmazott Tajani.   

Az Amanda Kernell által rendezett Számi vér egy 14 éves számi származású rénszarvaspásztor történetét meséli el, aki az 1930-as években tomboló rasszizmus és az iskolában történõ rasszkutatási vizsgálatok miatt egyre inkább elvágyódik életébõl. Hogy megvalósíthassa álmait, más identitást keres, ezért minden kapcsolatot meg kell szakítania családjával és kultúrájával.   

Az EP egyik különdíját kapta a Robin Campillo rendezte 120 dobbanás percenként címû francia dráma, amelyben a társadalom közönyösségét látva aktivisták egy csoportja elhatározza, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az AIDS-betegségre és a HIV-fertõzésre.

Különdíjban részesült még a Valeska Grisebach rendezte Western címû német-bolgár-osztrák filmdráma is, amelyben Bulgáriában dolgozó német építõmunkások és a helyi lakosok között a nyelvi akadályok és kulturális különbségek számos problémát szülnek. A feszültséget nehezen sikerül barátsággá szelídíteni.   

A Western nyerte 2017 õszén a legjobb filmnek járó Pressburger-díjat a 14. Jameson Cinefesten.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »