A szimbolikus politizálás terheli meg a német-török viszonyt

Kiszelly Zoltán politológus szerint a szimbolikus politizálás terheli meg a német-török viszonyt; Berlin a török elnök jogkörének kibővítéséről rendezett népszavazáson nemmel voksolásra bíztatott, Erdogan pedig “most visszafizeti ezt a politikai szívességet”, amikor beavatkozik a németországi választási kampányba.

A szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában arról beszélt: Erdogan a Németországban élő törökök asszimilációjának lassításában érdekelt, míg a németek azt kifogásolják, hogy a náluk, demokráciában élő törökök többsége támogatta, hogy Törökország egy tekintélyelvű irányba mozduljon el.

Kiszelly Zoltán emlékeztetett arra: tavaly tavasszal Törökország választás elé állította Németországot és az Európai Uniót, hogy a migrációs válságban való aktívabb szerepvállalásáért gyorsítsák fel tagfelvételi tárgyalásait, ugyanakkor ebben a kérdésben “Európában nagyon nagy az ellentét” e kérdésben.

Utalt arra: egy 80 milliós, nagyobb részt nem is Európában fekvő, instabil államokkal határos állam belépéséről van szó, ráadásul a jelenlegi támogatási rendszerben hatalmas összegeket kellene Törökország fejlesztésére fordítani.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »