A szlovákiai cégek 66 százaléka pozitívan ítéli meg jövőjét

A szlovákiai cégek 66 százaléka pozitívan ítéli meg jövőjét

POZSONY. A szlovákiai cégek 66 százaléka pozitívan ítéli meg jövõjét, Csehországban ez az arány mindössze 41 százalék – derül ki a Microsoft társaság által kis- és középvállalkozások körében végzett felmérésbõl.

Európa legnagyobb optimistái a 79 százalékot elért hollandok. A ranglista 2. helyén a románok végeztek 78 százalékkal, Szlovákia a 8. Helyre kerül. Ellenben a legszkeptikusabbak a görögök, akiknek a 70 százaléka érez bizonytalanságot. Az online felmérést tavaly decemberben 20 országban 13 ezer válaszadó bevonásával végezték el.

A siker fõként nagyobb jövedelmet jelent

A szlovákiai kis- és középvállalkozások közel kétötöde (38 %) szerint számukra a növekedést és a sikert az jelenti, hogy évrõl évre nõ a jövedelmük. Csupán egyharmaduk tartja sikernek személyes fejlõdését, például új készségek elsajátítását, új lehetõségek kiaknázását és azt, hogy azzal foglalkozhat, ami érdekli õt.

Azt, hogy az IT-re túl kevés pénzt áldoz a cég, a szlovákiai válaszadók 43 százaléka hiszi, ám csak 6 százalékuk gondolja azt, hogy inkább túl sokat költ e célra. A következõ évben az IT-re a szlovákiai cégek egyharmada akar költeni.

„Remek, hogy a szlovákiai cégek fejleszteni akarnak. Arra való tekintettel, hogy a technológiák milyen gyorsan fejlõdnek, alapvetõ jelentõségû, hogy világos stratégiával rendelkezzenek arról, mit és miért kell bebiztosítani, mert a cég korszerûsítésével kapcsolatos nem megfelelõ befektetés hosszú távra adósságba verheti a cégeket” – magyarázta a Microsoft szlovákiai és csehországi kis- és középvállalkozásokkal foglalkozó igazgatója, Ondrej Novodvorský. A felmérés bebizonyította, hogy csak a cégek 31 százaléka rendelkezik több mint fél évre szóló kész üzleti tervvel.

Dominál a folyamatok automatizálására irányuló igyekezet

A felmérésbõl az is kiderült, hogy a szlovákiai vállalkozások csaknem fele számára a digitális transzformáció továbbra is elsõsorban azt jelenti, hogy a papír alapú kommunikációról át kell térni a digitálisra (46 százalék szlovákiai cég a 39 százaléknyi európai aránnyal szemben). Európai viszonylatban már az egyes folyamatok automatizálására irányuló igyekezet kapcsán az ügyfelekhez fûzõdõ viszony irányításának digitalizálása, valamint az ilyen számlázási módszerek alkalmazása dominál a raktárkészletek esetében és a kereskedelmi adatok elemzése esetében is (50 % európai cég a 47 % szlovákiaival szemben). A vállalatok egynegyede számára a digitalizálás összekapcsolódik az alkalmazottak azon lehetõségével, hogy bárhol dolgozhassanak (24 %).

A hazai kis- és középvállalkozások körében az az egységes vélemény uralkodik, hogy a modern technológiák segítenek és idõmegtakarításhoz vezetnek (81 % az európai 78 százalékkal szemben), illetve lehetõvé teszik a rugalmasságot (80 százalék az európai 72 százalékkal szemben).

Tízbõl hárman azt érzékelik, hogy nem képesek biztosítani valamennyi technológiájuk zökkenõmentes mûködését. A cégek közel fele tart a biztonsági kockázatoktól – az adatveszteségtõl (28 %), illetve a hackertámadástól (18 %). A cégek alig egynegyede fél attól, hogy szükségszerû egyre többet áldozni az új technológiákra, egyötödük pedig a vetélytársak technológiai téren történõ elõrelépésétõl és a technológiáktól való túlzott függõségtõl tart.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »