A terrorizmus gyökeréig ásnak a magyarok

Több magyar szakembert is bevontak a RED-Alert nemzetközi terrorellenes programba. A merénylővé válás útját végigkövető, illetve a támadásokat megelőző európai jelzőrendszer a mesterséges intelligencia és a hálózatkutatás módszereit használja fel.

Magyar szakembereknek, kutatók is részt vesznek egy új, terrorakciók megelőzésére létrejött kezdeményezésben. Többi között a szakmai háttér kialakítása, szoftverfejlesztés, a rendszer tesztelése lesz a feladatuk – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán.

Horváth Józsefet arról kérdezték, hogy terrorakciók megelőzésére nyolc európai uniós ország tizenhat szervezetének együttműködésével jött létre a RED-Alert (Real-time Early Detection and alert system – valós idejű megelőző- és jelzőrendszer) elnevezésű európai projekt. A kezdeményezés a mesterséges intelligencia és a hálózatkutatás módszereit használja fel.

A projekt résztvevői azzal segítik a bűnüldözést, hogy megpróbálják feltárni azokat a kapcsolati hálókat, internetes hálózatokat, amelyeket használva valaki fokozatosan radikalizálódva eljut addig, hogy részt vegyen egy terrorakció előkészítésében – ismertette. Megjegyezte, nagyon fontos ez a kutatás, ki kell használni a számítógépek adta lehetőségeket, de ez önmagában nem elég, a felderítésnél az emberi munkára is szükség van.

Horváth József hangsúlyozta, a terrorszervezetek közül az Iszlám Államnál újdonságként tapasztalták, hogy a toborzásban, az ideológiai meggyőzésben fontos szerepet szán az internetnek, ennek feltérképezésében lehet szerepe az új kezdeményezésnek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »