A várva várt vallomás – A sírból szólt a tragikus körülmények között elhunyt Gaulieder

A várva várt vallomás – A sírból szólt a tragikus körülmények között elhunyt Gaulieder

GALÁNTA. Folytatódott a Galántai Járásbíróságon a neogótikus kastély felújításával kapcsolatos közbeszerzési pályázat körüli állítólagos machinációk ügyének megtárgyalása. Az ügy az építési munkálatok felügyeletével kapcsolatos. A közbeszerzési pályázatot állítólag úgy manipulálták, hogy abból a város volt építésze kerüljön ki gyõztesként.

Nagy érdeklõdés övezte az utolsó tanú, František Gaulieder vallomástételét, ám amint az ismeretes, az egykori képviselõ márciusban tragikusan elhunyt.

A bírósági tárgyalást ennek ellenére megtartották. Az ügyész felolvasta az elõzetes eljárás során tett vallomását. Amint az kiderült, Gaulieder vallomása csak érintõlegesen kötõdött a vizsgálat tárgyát képezõ fõ cselekményhez. Gaulieder egy május 17-i, a városi hivatalban megejtett munkaügyi tanácskozásról beszélt.

A tanácskozást Peter Paška polgármester hívta össze, aki a Nemzeti Bûnüldözõ Ügynökség (NAKA) május 6-i razziájáról tájékoztatta a képviselõket. Éppen ezen a napon jelent meg a rendõrség a városi hivatalban is, amikor a hivatal volt elõjárója, Ján P. és a város egykori fõépítésze, Peter A. végül bilincsbe verve végezte. A rendõrség a hivatal néhány alkalmazottját is kihallgatta, illetve a volt polgármester, Ladislav Maašovský is a rendõrség górcsõje alá került.  Említett 4 személy a vádlottak padján ül.

Gaulieder vallomását Paška védõügyvédje megkérdõjelezte a tárgyaláson. „A tanú vallomásából készült jegyzõkönyv eljárási szempontból használhatatlan. A Legfelsõbb Bíróságnak ítélkezési gyakorlata és a büntetõtörvénykönyv szerint a vallomástételnél egy, az ügyben nem érintett személynek is jelen kell lennie“ – jelentette ki Paška ügyvédje, hozzátéve, hogy erre még a vallomástétel felolvasása elõtt hívta fel a figyelmet, nehogy az a vád érje, hogy mindezt obstrukciós szándékkal tette.

A bíróságon ezt követõen a NAKA által 2014 vége óta a városi hivatalban készített kép-és hanganyagok átiratai kerültek felolvasásra. Ezek közül csak párat olvastak fel. A fõbíró ugyanis július 7-re napolta el a tárgyalást, amikor is a feljegyzések felolvasásával folytatódik majd a tárgyalás.

Hírdetés

Amint azt Peter Kolek, a tárgyaláson jelenlévõ galántai városi képviselõ elmondta, az átiratok szerint, amelyeknek a tárgyaláson fültanúja volt, véleménye szerint az idõközben elhunyt Gaulieder által felsorolt cselekményekre, vagyis a közbeszerzési machinációkra, illetõleg mindazon eljárásokra, amelyek a város vezetésének nem transzparens tevékenységérõl árulkodnak, Peter Paška jelenlegi polgármester hivatalba lépését követõen került sor. Paška Kolek szavait választási kampánynak titulálta.

A polgármester szerint más történések érdemelnek figyelmet. „Az említett tanácskozást követõen ellátogattam a NAKÁ-hoz, hogy eleget tegyek a vizsgálatnak és vallomást tettem. Meglepõ volt számomra, hogy akkor Gaulieder már ott ült“ – mondta Paška, aki szerint az sem lehet véletlen, hogy a néhai képviselõjelen volt a NAKA a városi hivatalnál végrehajtott razziája idején.

Paška a bírósági tárgyalást követõen elismételte, hogy ártatlan. „Az egész a korábbi idõszakkal függ össze, az azt megelõzõ idõszakkal, hogy polgármesterré lettem volna. Az egészre szerencsétlen, a hírnevemet megrontó történésként tekintek“ – mondta.

A tárgyalást követõen Gaulieder halálának azon körülményeirõl is szó esett, amelyek kedden láttak napvilágot, s amelyekrõl a Gaulieder családjogi képviselõje, Ján Foltán tett említést. „Most már nem is kételkedem afelõl, hogy František Gaulieder halála nem volt öngyilkosság. Foltán doktor világos bizonyítékokról szólt, amelyek egyértelmûen kizárják az önkezûséget. Bízom benne, hogy az egész ügynek a végére járnak és megtudjuk, mi is történt valójában“ – nyilatkozta Peter Kolek.

Peter Paška ennek szöges ellentétérõl van meggyõzõdve. „Minél inkább meg vagyok róla gyõzõdve, hogy öngyilkosságról van szó. Ez az ember szerencsétlen volt, s úgy határozott, hogy ezzel a módszerrel oldja meg gondjait. Együtt érzek a családdal, ám másrészt nem értem, hogy az utóbbi idõben mit is mûvelnek. Ami a sajtótájékoztatón elhangzott információkat illeti, Foltán úr nagyon pontatlanul nyilatkozott a személyemet illetõen, s erre bizonyosan válaszolni fogok“ – mondta Paška.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »