A Veszprém ifjú titánjainak nagyon fekszik a Vranjes által hozott új stílus

A nyár alig közismert kiemelkedő teljesítménye, hogy junior férfi kézilabda-válogatottunk minden idők egyik legjobb szereplését produkálva 5. lett az algériai vb-n. Ligetvári Patrik és Győri Mátyás nevét és arcát a nagyválogatottból is ismerjük már, július óta Veszprémben is együtt játszanak. Itt kerestük fel őket a csapat nyilvános edzésén.

A BL-győzelemért folyamatosan harcoló klub edzésén Ligetvári Patrik előbb az Algériában kapott pofonokról beszélt:

– Meg kellett volna vernünk az első meccsen a németeket, le voltunk törve, és a norvégok átrohantak rajtunk – mondta el a magyar Nemzetnek a balátlövő arról, hogyan történhetett, hogy a félidőben Norvégia 20-13-ra vezetett ellenünk, és végül kilenc góllal nyert. – A rangidősökkel összehívtuk a társaságot, megbeszéltük, hogy egy világbajnokságról nem mehetünk így haza, a felnőttcsapattól is példát vehetünk, ahogyan idén a franciaországi vb-n összeszedte magát és bejutott a negyeddöntőben. Csak felfelé vezethetett az utunk, hittünk ebben.

http://mno.hu/

A társaság ezt követően zsinórban négy győzelmet aratott, a nyolcaddöntőben hosszabbításban verte meg egy góllal az addig veretlen Szlovéniát, majd a másnapi negyeddöntőben – szintén hosszabbításban – egy góllal a későbbi vb-győztes spanyoloktól.

– Ekkor már nem voltunk csalódottak, mert mindent megtettünk a spanyolok ellen. Két nap alatt ez volt a második csatánk, amely a ráadásban dőlt el, azon múlott minden, ki hibázik többet. Motivált minket ezután, hogy odaérjünk az ötödik helyre. Miután újabb két győzelemmel ez sikerült, nagyon jó érzésekkel jöttünk haza – folytatta Ligetvári Patrik, akinek papíron nem is volt nyári pihenője. – Mivel Győri Matyival június közepén még Eb-selejtezőt játszottunk a nagyválogatottal (Győri 10 gólt lőtt a hollandoknak – A. A.), elvileg talán három szabadnapunk volt összesen, de aztán Veszprémben Ljubomir Vranjes edzőtől kaptunk egy hét pihenőt. Furcsa volt, nem vagyunk hozzászokva, három nap után hiányzott a kézilabda. Nagyon vártuk, hogy a klubbal elkezdjünk edzeni.

A többiektől tudtuk, hogy megváltozott és jobb lett a légkör, nekem pedig nagyon tetszik az a rohanós játék, amelyet az új edző hozott. Matyiban és bennem is maximálisan megbízik, ezt elmondta nekünk.

Azt már a januári felnőtt-vb-n is láttuk, a védekezésben már akkor kulcsszerepet kapó Ligetvári bátran befejezi messziről is a gyors ellentámadásokat. A korosztályos és a nagyválogatottban már pedig kialakulhatott a játékkapcsolata az irányító Győri Mátyással, aki a nyár óta klubtársa, miután Balatonfüredről áthívta őt Európa egyik legnagyobb kézilabdaklubja. A Veszprém nyilvános edzésén Győri kapta az első nagy tapsot a hét-nyolcszáz fős közönségtől, amikor a modern kézilabdát bemutatva szinte követhetetlen sebességgel vette át és lőtte el pontosan a labdát.

– Vranjes azt a kézilabdát szereti, ami az én játékom is, a futósat – mondta a junior-vb álomcsapatába beválasztott húszéves tehetség. – Nagy meglepetés volt nekem, hogy a Veszprém már most szerződtetett, nem gondoltam, hogy ilyen hamar megtörténik.

Azután döntöttem el, hogy igent mondok, miután Vranjes személyesen beszélt velem, és megtudtam, ő bólintott rá az igazolásomra, kellek neki. Szimpatikus, hogy a fiatalok pártján áll.

Aron Pálmarsson furcsa távozásával (egy üzenet negyedórával Vranjes első edzése előtt arról, hogy Izlandra utazik) a váratlannál is nagyobb lehetőséghez jutott Győri Mátyás és a magyar kézilabda, hiszen az irányítóposzton kettesben maradt Lékai Mátéval.

Győri Mátyástól tudjuk, hogy hobbija sincs, minden erejét, idejét a kézilabdának szenteli, levelezőn végzi az edzőképzőt. Még a junior-vb előtt elmondta, élvezi, amikor pályán lehet (ez látszik is), nincs más célja, csak győzni és győzni. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »