A világon minden 10. percben meghal egy kislány az erőszak miatt

A világon minden 10. percben meghal egy kislány az erőszak miatt

NAIROBI. A világon minden tízedik percben meghal egy kislány az erõszak miatt – jelentette szerdán az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF) a lánygyermekek jogainak világnapja alkalmából.

Az UNICEF 2016-os adatai szerint a világ gyermekeinek mintegy negyede, megközelítõleg 535 millió gyerek él a fegyveres konfliktusok, illetve a természeti katasztrófák sújtotta országok valamelyikében. Ezeknek a kiskorúaknak a háromnegyede valamelyik fekete-afrikai országban él.

Az olyan fekete-afrikai országokban, mint Dél-Szudánban vagy Szomáliában kislányok milliói élnek, akiktõl jelenleg is "megtagadják alapvetõ jogaikat" – mondta Leila Pakkala, az UNICEF kelet- és dél-afrikai regionális irodájának igazgatója. Pakkala elmondta, hogy a konfliktushelyzetekben a lányoknál két és félszer nagyobb a valószínûsége annak, hogy kikerülnek az iskolából, mint a fiúknál, és még több lánynál valószínû, hogy gyermekházasság áldozatává válik.

A dél-szudáni nõket és kislányokat ért szexuális és fizikai erõszak ellen az UNICEF 16 "biztonságos teret" (safe space) hozott eddig létre.

"A vész- és válsághelyzetekben aránytalanul súlyosan érintik a kislányokat, akik a szexuális bántalmazás,  a kizsákmányolás és a gyerekkereskedelem nagyfokú kockázatával kénytelenek szembesülni" – közölte Pakkala, aki hozzátette: "A társadalomban mindannyiunk kötelessége, hogy megvédjük a kislányokat az erõszak és visszaélés bármilyen formájától".


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »