Alapvető élelmiszernövények pusztulhatnak ki 10-20 éven belül

Alapvető élelmiszernövények pusztulhatnak ki 10-20 éven belül

Olyan növények jövőbeli léte került veszélybe az élelmiszerellátási láncban, mint a narancs, a szőlő, a kávébab, a mogyoró, a banán vagy a méz. A klímaváltozás nemcsak az állatfajokat veszélyezteti, hanem az élelmiszereket is. Ha nem sikerül az emissziócsökkentéssel megfékeznünk a globális felmelegedést, teljesen más lehet a menünk néhány évtizeden belül. Teljesen magától értetődőnek vesszük, hogy ezek az élelmiszerek a rendelkezésünkre állnak. Hogy importálják őket a vállalatok, gyakran távoli trópusi tájakról. Pedig a változó csapadékmennyiség és megoszlás, a sivatagok terjedése, a melegebb égövek eltolódása természetesen a növényekre is hatással van. Alkalmazkodásra vagy kihalásra vannak ítélve.(Előbbire nem igazán képesek.)

Ha tehetjük, addig élvezzük a következő élelmiszereket, ameddig még lehet, mert még a mi életünkben eltűnhetnek. Legfeljebb botanikus kertekben lesznek megtalálhatók, nem az élelmiszerpiacon.

Avokádó

Egyre nehezebb termeszteni nagy vízlábnyoma miatt. 28 grammnyi avokádó előállításához 34 liter víz szükséges. Ráadásul Kaliforniában, ahol a legtöbb amerikai avokádót előállítják, éppen most ért véget egy négy éven át tartó aszály.

Hírdetés

Csicseriborsó

28 grammnyi csicseriborsó létrehozásához 287,6 liter víz kell. A világ számos pontján dúló aszályok 40%-kal csökkentették a csicseriborsótermést.

Kávé

A vadon termő kávébabokról azt jósolják, hogy 2080-ra eltűnnek a Föld színéről. Az emelkedő hőmérsékletek miatt ugyanis jelentősen csökkennek azok a régiók, ahol ez a növény képes megteremni. (2050-re felére csökken a világon azoknak a helyeknek a száma, amelyek alkalmasak lesznek kávétermesztésre.) A teljes cikk itt olvasható.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »