Államot alapít az al-Kaida

Államot alapít az al-Kaida

Miközben az egész világ az Iszlám Államra figyel, a néhai Oszama bin Laden által alapított iszlamista terrorszervezet sem tétlenkedik: ötéves háttérmunka során megteremtették az alapját egy szuverén államnak. Az új képződmény ráadásul kitűnő ugródeszka lenne Európába is.

Az al-Kaidának óriási ambíciói vannak Szíriában. Az elmúlt három évben a csoportnak számos veteránja érkezett az országba, amit az al-Kaida központi vezetésének burkolt újraélesztéseként lehet csak értelmezni Európa küszöbénél. Ugyanis a dzsihadista csoport szíriai leányvállalata, az an-Nuszra Front azután, hogy öt év alatt mély gyökereket eresztett az országban, immáron lerakta az al-Kaida első független államának alapjait – írja a Foreign Policy, amely most utánajárt annak, hogyan épít saját államot a nemzetközi terrorszervezet.

A legelső terroristák

Az an-Nuszra Front a szíriai polgárháború kitörését követő évben, 2012 elején alakult meg. Elsődleges célja ekkor az volt, hogy Szíria éléről eltávolítsa Bassár el-Aszad elnök rendszerét. Az eszközökben azonban sosem válogattak, így az első öngyilkos merényletüket már 2011 végén végrehajtották Damaszkuszban, ami a szíriai polgárháború első terrorcselekménye is volt egyben.

Kezdetben még együttműködtek a többi lázadó szervezettel – főként a Szabad Szíriai Hadsereggel (SZSZH) – rövidesen azonban fordult a kocka: területeket szereztek Idlíb és Aleppó tartományban, nem egyszer szembekerülve korábbi szövetségeseikkel. 2013-ra pedig olyannyira megromlott a viszonyuk, hogy egy incidens során az an-Nuszra fegyveresei megölték az SZSZH egyik parancsnokát, Kemal Hamamit.

Napjainkban az an-Nuszra továbbra is tartja a területeit a két tartományban. És bár minden oldalról a lázadók veszik körül az ellenőrzésük alatt tartott területeket, az elmúlt időszakban semmit sem veszítettek a jelentőségükből.

Nekiláttak az államépítésnek

Habár az Iszlám Államnak (IÁ) és az an-Nuszra Frontnak különböző a taktikája Szíriában, a végső céljuk ugyanaz: létrehozni egy iszlám emírséget. Míg azonban az IÁ egyoldalúan ellenőrzése alá vette a meghódított területek lakosságát és kikiáltotta a függetlenségét, addig az al-Kaida szíriai fiókszervezete hosszas munka során építette ki a befolyását azokon a területeken, ahol uralkodni szeretne. A terroristák ezt a hosszú távú stratégiát követik egyébként 2011 óta Jemenben és 2012 óta Maliban is.

Szíriában így sok évnyi fáradságos munka után az an-Nuszra tárgyalásokat kezdeményezett a szervezeten belül és a szimpatizáns ellenzéki csoportok körében arról, hogy létrehoznának egy emirátust az ország területén. Ezért magas beosztású al-Kaida-tagokat küldtek Szíriába, hogy meggyőzzék azokat, akik eddig ellenezték ezt.

Azonban a Foreign Policy által megszólaltatott szíriai iszlamista forrás szerint az an-Nuszra felvetése nem nyerte el a többiek tetszését. Mégis, a genfi béketárgyalások idején a terrorszervezet újra növelni tudta a befolyását, sőt a hírek szerint jelentős erőket csoportosítottak át Aleppó környékére.

Beláthatatlan következményei lehetnek

Hírdetés

A külügyi lap szerint az al-Kaidának óriási lehetőséget biztosítana, ha egy emirátus létrehozásával tartósan megvetné a lábát Szíriában. Az ország ugyanis közel van Európához, közös határa van Izraellel, és még a környező országok dzsihadistái is segíthetnék Irakból, Törökországból és Libanonból.

Sőt, ha az államalapítás sikeresen megtörténne, az a későbbi külföldi támadásokat is megkönnyítené nemcsak Jemenben és Afganisztánban, hanem Európában is. De az sem elhanyagolható tényező, hogy egy észak-szíriai emírség egy megújult al-Kaida-vezetéssel öregbítené a terrorszervezet hírnevét. A csoport így egy értelmes, módszeres és kitartó mozgalom képét mutatná a világ dzsihadistáinak, ami bizonyosan vonzóvá tenné őket, hogy hozzájuk csatlakozzanak.

Egyenes út az emirátushoz

Ebben a helyzetben a Nyugat mégsem mutatott határozottságot, mikor olyan ellenzéki erő támogatásáról volt szó, amely az an-Nuszra Front alternatívája lehetne. Így az Egyesült Államok tétlenül nézte, amint az egyik mérsékelt lázadó csoport Marat al-Numánnál összecsapott az al-Kaidával, majd csúfos vereséget szenvedett.

Az an-Nuszra egységei Idlíb tartományban:

A Foreign Policy szerzője szerint csak egy lehetőség van: jelentősen növelni kell a szíriai ellenzék katonai, politikai és pénzügyi támogatását. Itt arra a több mint ötven egymástól különálló, de az SZSZH kötelékébe tartozó csoportra gondol, amelyeket a CIA már megvizsgált. Amennyiben ezek az ellenzéki közösségek megerősödnének, útját tudnák állni, hogy az al-Kaida tovább növelje a befolyását. Ha a nyugati politikusok – véli a szerző – mégis folytatnák az eddigi politikájukat, az al-Kaida tovább fog haladni azon az úton, ami egy emirátus létrehozásához vezet.

Európa küszöbénél

Mennyiben lenne veszélyes Európára, ha az al-Kaidának saját állama lenne? – ezzel a kérdéssel kereste fel portálunk Wagner Pétert, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzőjét, aki emlékeztetett arra, hogy az al-Kaidának számos fiókszervezete csupán szövetséget vállal velük. Így inkább arról lehet beszélni, hogy az egyes „leányvállalatok” mekkora veszélyt jelentenek Európára. Míg például a 2005-ös londoni támadást a központi al-Kaida hajtotta végre, később a helyzet változott, a 2015-ös első párizsi cselekmény egyik elkövetőjét már a jemeni leágazás képezte ki.

Ami az an-Nuszrát illeti, ha ez államként megjelenne, nem olyan lenne mint az IÁ, melynek veszélyességét elsősorban az óriási anyagi erőforrásai és a külföldi dzsihadisták jelentik, illetve az, hogy közös határa van Törökországgal, ami megkönnyíti a ki-beáramlást a területére. Ezzel szemben az an-Nuszrának nincs sok pénze, sem számos külföldi tagja, és csak az ellenségeikkel lennének határosak. Emiatt kisebb veszélyt is jelentenek majd Európára, mint az IÁ, amely már két terrortámadást is végrehajtott itt.

Felderítés csak a megérkezés után

Kérdésünkre, hogy mennyiben tud felkészülni Európa arra, hogy megjelenhetnek az an-Nuszra Front terroristái, a szakértő kiemelte: a hatóságok ez esetben ugyanazt tudják tenni, mint az IÁ terroristái ellen, akik a menekültek között, embercsempészekkel, de hagyományos úton is érkezhetnek.

Mivel a helyszíni felderítés napjainkra lehetetlenné vált – vagyis képtelenség a terrorszervezetek tagjait már az anyaországukban felfedni –, ugyanazok az eszközök állnak rendelkezésére, mint amelyek az IÁ, vagy bármely más terrorszervezet esetében. „A felderítés így alapvetően csak akkor kezdődhet meg érdemben, amikor a terroristák már megérkeztek Európába” – tette hozzá Wagner Péter.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »