Álláskeresők hada maradt támogatás nélkül

Májusban 20 ezerrel kevesebb ember volt munka nélkül, mint tavaly ilyenkor a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. Az álláskeresők száma 287,6 ezer volt még így is, de számuk egy év alatt 6,3 százalékkal csökkent. Az elmúlt tíz évben csökkenő tendencia tapasztalható az álláskeresők havi számában, bár a 2017-es év első három hónapjában ezt egy nagyon enyhe emelkedés töri meg – mutatott rá a foglalkoztatási szolgálat.

Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 127 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 44,1 százalék a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 145 ezer fő (50,3 százalék), felsőfokú végzettséggel 16,1 ezer fő (5,6 százalék) keresett munkát.

Forrás: Kallus György

A hónapban 152 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 40,5 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők közel fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A nyilvántartásban 29 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 10 százalék. A pályakezdő álláskeresőknek 50,5 százaléka legfeljebb általános iskolai, 15,2 százalékuk szakiskolai vagy szakmunkás, 13,8 százalékuk gimnáziumi, 16,1 százalékuk szakközépiskolai vagy technikumi, 4,4 százalékuk felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezett.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 16,2 százalékos csökkenést állapított meg a foglalkoztatási szolgálat, a 78,6 ezer tartós állás nélküli az összes álláskeresőhöz viszonyítva 27,3 százalékos arány.

Májusban a foglalkoztatók összesen 36,1 ezer üres álláshelyet jelentettek be, melynek 52,7 százalékához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Budapest területére koncentrálódott, e három területi egységen jelentették be az állások 27,6 százalékát. Összességében 125 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből május végén 82,8 ezer maradt betöltetlenül.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »