Általános sztrájk kezdődött Leszboszon, de rossz irányba akarják kiebrudalni a zavargó sáskákat

Általános sztrájk kezdődött Leszboszon, de rossz irányba akarják kiebrudalni a zavargó sáskákat

A legtöbb üzlet, az iskolák és a községi hivatalok zárva maradtak hétfőn Leszboszon, a görög szigeten lévő menekülttáborban uralkodó állapotok elleni tiltakozásul. Az általános sztrájkot Szpírosz Galinosz polgármester hirdette meg.

Délelőtt több százan vonultak utcára. „Tehermentesítsétek szigetünket, az emberek nyomorúságos körülmények között élnek” – hirdetik a transzparensek. „Leszbosz nem egy nyitott börtön” – mondta Galinosz a görög sajtónak hétfőn. Hozzátette: lehetetlen, hogy a székváros, Mitilíni térségében több mint 8300 migránsnak kelljen két menekülttáborba zsúfolódva élnie, amelyeket mindössze harmad ennyi ember befogadására terveztek. Sürgősen a szárazföldre kell őket szállítani – húzta alá Galinosz.

Hírdetés

Zavargások törtek ki

A sziget egyik menekülttáborában vasárnap este zavargás tört ki, amiről szemtanúk számoltak be a görög televízióban. A polgármester szerint a migránsoknak hónapokon át kell várakozniuk menedékkérelmi eljárásuk elbírálására, ráadásul folyamatosan jönnek újabbak is. A menedékkérőknek a szigeteken kell kivárniuk a hatóságok döntését.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint júliusban, augusztusban és szeptemberben 27 százalékkal több migráns érkezett a török partokról Görögországba a tavalyi év azonos időszakához képest. Októberben pedig 4134 migráns érkezett, míg 2016 azonos hónapjában csak 2970.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »