Amelyik párt nem jut be jövőre, annak vége lehet

Amelyik párt nem jut be jövőre, annak vége lehet

Bármit is mond a volt miniszterelnök, továbbra is központi téma lesz a személye ellenzéki oldalon.

Izgalmas részletek derültek ki a baloldali össze(nem)fogás életéből: egyes hírek szerint Gyurcsány Ferenc helyett felesége, Dobrev Klára indulhat egy közös ellenzéki listán. Aminek talán már nem Botka László lesz a vezetője, ugyanis más hírek szerint a szocialista pártban legutóbb Hiller István ment neki a baloldali miniszterelnök-jelöltnek, annak eredménytelensége miatt. A legújabb fejleményekkel kapcsolatban a Nézőpont Intézet ügyvezetője megjegyezte a szerdai Ma Estében: biztos abban, hogy bármit is mond a volt miniszterelnök, továbbra is központi téma lesz a személye ellenzéki oldalon.

Teljes összecsúszást és zavarodottságot lát a baloldali ellenzék háza táján Fodor Csaba, aki úgy véli, hogy nagyjából a 2014-es választások előtti történések megismétlődést láthatják a választók.

Szerinte az, hogy újra meg újra hír téma a volt kormányfő, az jelenti, hogy maga Gyurcsány Ferenc tesz meg mindent, hogy csak róla szóljon a történet, és a következő hónapokban sok újsághír fog megjelenni vele kapcsolatban – jegyezte meg.

Fodor Csaba szerint az ellenzéki választók sokasága éppen ezek miatt nem hiszi, hogy a pártja képes lesz a kormányváltásra, ezért megalapozottak a Nézőpont ezirányban megtörtént felmérései.

Botka László nevéhez eddig sikertelen koalíciókötés, adóemeléssel járó választási program, valamint a még mindig hiányzó egymillió új választópolgár kötődik, ez pedig a felmérések szerint egy olyan ellenzéki holtpontot hozott létre, ahol a baloldal számára az egyetlen rendezőelv a túlélésé lesz – ismertette Fodor Csaba azt, hogy az MSZP vergődése milyen hatással van a többi ellenzéki pártra.

Ki marad a végén?

A túlélés itt az jelentheti, hogy a pártok legalább a 2014-es választási szintet érjék el jövőre, ez az ellenzék számára a tét a 2018-as választásokon, aki ugyanis kiesik a Parlamentből jövőre, annak véget érhet a politikai karrierje – emelte ki a jelentőségét a jövő évi választásoknak ellenzéki szempontból.

Fodor Csaba szerint emiatt agresszívabb, és brutálisabb kampány lehet ellenzéki oldalon.

Botka maradásának vagy nem maradásának a kérdését egyelőre nem tudja konkrétan megjósolni Fodor Csaba, de szerinte a leszállóágban lévő szegedi polgármester már nem fog egy akármilyen szintű összefogásnak is.

Egy esetleges Jobbik-baloldali kooperációról szólva elmondta: minden forgatókönyv elképzelhető, de nagy kérdés, hogy helyi szintű összefogások mennyire szivároghatnak át az országos politikába, de szerinte ha nincs protesthangulat, akkor ez nem fog nagyon működni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »