Amerika B-52-es bombázókat küldött az Iszlám Állam ellen

Amerika B-52-es bombázókat küldött az Iszlám Állam ellen

Az Egyesült Államok B-52 Stratofortress típusú stratégiai nehézbombázókat telepített szombaton Katarba az Iszlám Állam elleni harc részeként.

Az 1991-es Öböl-háború óta először szállnak majd fel amerikai B52-esek a közel-keleti térségben. Utoljára harci bevetésen 2006-ban használt az Egyesült Államok B52-eseket az afganisztáni háborúban, majd 2015-ben egy jordániai, amerikai irányítású hadgyakorlaton vettek részt ilyen gépek.

Katar az Egyesült Államok egyik szoros szövetségese a térségben. A Dohától délnyugatra fekvő al-Udeid légitámaszpont 2003 óta az amerikaiak rendelkezésére áll. Ide érkeztek a nyolc hajtóműves B-52 Stratofortress interkontinentális nehézbombázók. Chris Karns alezredes, a központi főparancsnokság szóvivője biztonsági okok miatt nem mondta meg, pontosan hány repülőt is küldtek Katarba – írja az MTI.

Charles Brown altábornagy, a légierő központi főparancsnokságának parancsnoka azt mondta, a B52-esek bevetése is jelzi az amerikai elszántságot az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Az altábornagy szerint a B52-esek képesek lesznek stratégiai támadásokra és tengeri hadműveletekre is. Mint mondta, nem hajtanak végre szőnyegbombázásokat, mert az amerikai erők minimalizálni akarják a civil áldozatok számát.

faktor.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »