Amerikai elemző: Katalán példára a magyar kisebbség is követelhetné, hogy egyesülhessen az anyaországgal

Amerikai elemző: Katalán példára a magyar kisebbség is követelhetné, hogy egyesülhessen az anyaországgal

Katalónia olyan láncreakciót indított el, amely Európa-szerte arra ösztönzi a függetlenséget és autonómiát követelő népeket, hogy érvényt szerezzenek követeléseiknek. A katalán népszavazás után egyetlen uniós tagállam sem érezheti biztonságban saját területi integritását. Pandora szelencéje kinyílt, és úgy tűnik, egy ideig nyitva is marad.

 

Katalónia „függetlenségének” elérése érdekében tett erőfeszítései a szociális média segédletével láncreakciót indított el, amely felélesztette a polgárháborús korszak retorikáját Spanyolországban. De a dominóhatás legveszélyesebb következményei még hátra vannak.

 

Ezzel a gondolattal kezdi október elején megjelent elemző cikkét Andrew Korybko, Moszkvában dolgozó amerikai politikai elemző, aki a katalán függetlenségi népszavazás európai hatásait vette górcső alá. A kanadai GlobalResearch (Centre for Research on Globalization) oldalán közzé tett írás szerint a katalán helyzet egész Európában visszhangra talált.

 

Polgárháború fenyeget?

 

A belpolitikailag instabil Spanyolországban a katalán szeparatisták kampánya (a népszavazást és az az utáni spanyol reakciót követően) már átlépte a Rubicont, így semmiképp sem térhet vissza a korábbi status quóhoz. Korybko három lehetőséget vázolt fel, és ma már tudjuk, hogy ebből a legvalószínűbb be is következett: a spanyol kormány aktiválta az alkotmány 155. cikkelyét, feloszlatta a katalán parlamentet – Madrid ezzel kvázi közvetlen befolyása alá vonta a rebellis tartományt.

 

Korybko azonban kiemeli, hogy ezzel a lépéssel a spanyol kormány azt kockáztatja, hogy „alacsonyabb szintű” polgárháború tör ki az országban, már amennyiben a katalánok terrorista-felkelő taktika mellett kötelezik el magukat az ellenállás nevében.

 

Amennyiben a katalán-spanyol viszony eszkalálódik, az nagyon komoly geopolitikai következményekkel járhat, nem csak helyben, de Baszkföldön és Galíciában is. A feszültség átterjedhet Portugáliára és Franciaországra. Mindkét országban jelentős számú nemzeti kisebbség él, és mindkettő magas munkanélküliséggel küzd.

 

A spanyol kormány felfüggeszti Katalónia autonómiáját

 

A magyar példa

Hírdetés

 

Katalónia példája talán nem mindenhol indít el olyan forradalmi eseményeket, mint Spanyolországban, de néhány autonómiát vagy függetlenséget követelő népet valószínűleg arra ösztönzi majd, hogy hasonló célokat fogalmazzanak meg.

 

A láncreakció tehát tovagyűrűzhet Skóciába, Észak-Olaszországba (Tirol), Németországba (Bajorország) de Közép-Európába is.

 

„Az 1920-as trianoni szerződés óta saját országán kívül élő a magyar kisebbség [ez alapján] követelheti, hogy egyesülhessen az anyaországgal, ami destabilizálhatja az egyébként kiélezett közép-európai és balkáni politikai helyzetet”

 

írja Korybko. Szerinte Orbán Viktor emiatt a balliberális mainstreami média célpontjává válhat, ami esetleg az „Új Hitlernek” titulálja, amiért újraegyesítené határon kívül rekedt honfitársait az anyaországgal.

 

A katalán példa alapján ezeknek a kisebbségeknek – írja a politológus – nem kell mást tenni, mint alkotmányellenes referendumokat szervezni, lehetőleg minél nagyobb sajtófigyelem kíséretében, hogy kemény válaszra késztessék az államot, a kemény válasz pedig legitimálja a színes forradalom kibontakozását a kisebbségek körében. (A színes forradalmak a posztszovjet térségben 2000 után kitört megmozdulások, amelyek politikai változáshoz vezettek, mint 2003-ban Grúziában, 2004-ben Ukrajnában és 2005-ben Kirgizisztánban; ezeket a megmozdulásokat az USA sok szempontból támogatta.)

 

„Az eredményesség érdekében nem feltétlenül kell a szeparatizmust választaniuk, elegendő lehet például a föderáció eszméje, ami strukturális értelemben ugyanaz”

 

Egyetlen uniós tagállam területi integritása sincs biztonságban

 

Korybko zárásként azt írja, hogy Katalónia bármelyik utat is választja, az Európa-szerte erőteljes demonstrációkat hívhat életre. Ezáltal egyetlen uniós tagállam területi integritása és alkotmányossága sincs biztonságban a „Színes Forradalmaktól” és egy esetleges hibrid háborútól, egyúttal súlyos csapást szenvedhetnek a jobboldali „szuverenistáktól” (akiket a főáramú média nacionalistáknak nevez), akik egyre erősebbek az európai politikában.

 

„Pandora szelencéjét valóban kinyitották, mindenhol Európában”

 

Az EP elnöke szerint Európában senki nem fogja támogatni Katalónia függetlenségét

 

Körkép.sk

Nyitókép: globaresearch.ca

The post Amerikai elemző: Katalán példára a magyar kisebbség is követelhetné, hogy egyesülhessen az anyaországgal appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »