Ankara berendelte Németország nagykövetét

Németország ankarai nagykövetét, Martin Erdmannt berendelte a török külügyminisztérium egy Kölnben megtartott kurd fesztivál miatt – adta hírül a Deutsche Welle. A szombati rendezvényen, amelyen mintegy tizenkétezren gyűltek össze a Kölner Stadt-Anzeiger tudósítása szerint, a kurd gerillaszervezet, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetője, Abdullah Öcalan szabadon bocsátását is követelték, ami a török kormány szerint „terrorpropaganda”. (Öcalan tizenhét éve van börtönben, először halálra, majd életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték terrorizmus vádjával. A PKK-t egyébként nemcsak Törökország, hanem Németország és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon.) A fesztivál – legalábbis a mottója alapján – nemcsak Öcalan, hanem a kurd autonómia és egy demokratikus Közép-Kelet mellett állt ki.

Berlin és Ankara között 2016 júliusa, a törökországi katonai puccskísérlet óta feszültebb a diplomáciai kapcsolat. Ankara azzal vádolja Berlint, hogy nem tesz meg minden a nemzetközi terrorizmus, így a PKK támogatása ellen, míg Berlin nehezményezi, hogy Ankara befolyásolni próbálja a szeptember 24-i németországi szövetségi választásokat, és nem tartja tiszteletben az emberi jogokat, német állampolgárokat tart fogva.

Mindeközben Ankara szabadon bocsátotta az ötven napja letartóztatott francia újságírót, Loup Bureau-t, aki szintén a kurdok miatt került bajba. Bureau-t – aki szabadúszóként korábban Ukrajnából, Szíriából és Egyiptomból is tudósította a nagy francia médiumokat – a török–iraki határon tartóztatták le júliusban, miután fényképezőgépében olyan fotókat találtak, amelyek tanúsága szerint felvette a kapcsolatot az Iszlám Állam ellen eredményesen harcoló, észak-szíriai Kurd Népvédelmi Erőkkel (YPG). A török kormány a YPG-t is terrorszervezetnek tartja, míg a hatóságok szerint a fotók azt bizonyították, hogy Bureau a YPG tagja.

A huszonhét éves újságírót családja mellett Francoise Nyssen francia kulturális miniszter fogadta vasárnap a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren, Emmanuel Macron telefonon fejezte ki a jókívánságait.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »