Aranyat érhet az aranybányacég

Aranyat érhet az aranybányacég

Fontos szint előtt vesztegel az arany árfolyama az utóbbi hetekben látott emelkedést követően. A nemesfém árfolyama tipikusan akkor lódul meg, amikor nagyobb kockázatok lépnek fel a világban, most ez elsősorban az Észak-Koreával kapcsolatos feszült helyzet miatt történt. Bár úgy tűnik, csillapodik a helyzet, a feszültség nem szűnt meg, ráadásul vannak újabb kockázatos események, amelyek miatt aggódhatnak a befektetők. Ilyen például az Egyesült Államok államadósságának emelkedése, amely ismét nagyon közel van az adósságplafonhoz, és persze kérdés, hogy ősszel újból felemelik-e a döntéshozók. Ma ennek kapcsán már a Fitch is kiadott egy közleményt, amelyben megfogalmazta, hogy ha nem szavazzák meg az emelést, akkor le fogja rontani az ország adósbesorolását az eddigi legmagasabb AAA szintről.

Ezek az események lehetnek az emelkedés további mozgatórugói az arany esetében, elképzelhető, hogy sikerül áttörnie a kulcsszintnek számító unciánkénti 1300 dolláros szintet. Ha átlépné ezt a határt a nemesfém ára, szabad lenne az út 1400 dollárig, vagyis a menekülőeszköz csaknem 10 százalékkal értékelődne fel a jelenlegi szinthez viszonyítva.

Persze a nemesfém árfolyam-emelkedésének az aranybányászattal foglalkozó vállalatok is örülhetnek. Ilyen például a Barrick Gold kanadai székhelyű bányavállalat, amely a világ legnagyobb aranykitermelője 5,52 millió uncia mennyiséggel. Amellett, hogy a legnagyobb, a legolcsóbban is termel (745 dollár/uncia költséggel).

A cégnél a technikai kép is biztató, ha ugyanis felül tudna kerekedni az árfolyam a 200 napos mozgóátlagon, szabad volna az útja a 19 dolláros szintek felé, ami 14 százalékos árfolyam-emelkedési potenciált jelentene. További fontos információ, hogy nagy intézményi befektetők, mint az Adage Capital Management és a Templeton Global Advisors, jelentős részesedést vásároltak a Barrick Goldban a második negyedévben, s ez szintén pozitív jelzés lehet a vállalat jövője szempontjából.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »