Arcus Temporum művészeti fesztivál Pannonhalmán

Ma kezdődik a tizenharmadik Arcus Temporum művészeti fesztivál a Pannonhalmi Főapátságban, a vasárnapig tartó rendezvény középpontjába a kortárs kultúra különböző megjelenési formái kerülnek.

A rendezvény vesperással kezdődik a bazilikában, majd a Concerto Budapest és Rost Andrea adja elő Arnold Schönberg osztrák zeneszerző Megdicsőült éj című darabját, valamint Henryk Górecki lengyel zeneszerző A fájdalom dalai című III. szimfóniáját. A nap zárásaként a koncertteremben Snétberger Ferenc Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas gitárművész és zeneszerző lép fel.

Szombaton a program imádsággal indul a bazilikában, amelyet konventmise követ. A spiritualitás jegyében később Labirintusjárás címmel önismereti csoportfoglalkozás indul.

Délelőtt a tavasszal megnyílt Egy közös ház című, 125 fotóból álló kiállítás tekinthető meg külön vezetéssel a Monostori kiállítótérben, a koncertteremben pedig Wozzeck címmel a Keller Quartet, Búza Vilmos és Ránki Fülöp lépnek fel az UMZE Kamaraegyüttessel, Rácz Zoltán vezényletével.

Égi vizeken címmel kiállítás nyílik a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Galériájában nem sokkal dél után. A tárlaton Tolnay Imre és Pavol Truben installációja tekinthető meg. A megnyitón Ferencz Mónika és Horváth Veronika olvasnak fel tavasszal megjelent verseskötetükből.

Szintén szombaton Rejtett kincsek a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményeiből címmel indul túra az Apátsági Múzeumból, később Vidovszky és Krasznahorkai címmel előbb Vidovszky László Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző Autokoncertjét hallgathatják meg a koncertteremben, majd Kivezethető út címmel a zeneszerzővel és a fesztivál irodalmi díszvendégével, Krasznahorkai László Kossuth-díjas íróval beszélget Jász Attila költő.

Este hat órától szakvezetéssel és borkóstolóval egybekötött programot tartanak a Pannonhalmi Apátsági Pincészetben. A spiritualitás jegyében ugyanebben az időben a Főapátság barokk ebédlőjében tartanak vezetést, közben a Diák-kápolnában a zsoltáréneklésbe vezetik be az érdeklődőket.

Este hét órakor a bazilikában vesperást tartanak. A nap zárásaként Az idők végezete címmel, Rácz Zoltán vezényletével koncertet ad Csalog Gábor, Keller András, Klenyán Csaba, Perényi Miklós és a Concerto Budapest.

Vasárnap reggel a program imádsággal indul, ezt követően a Labirintusjárat című programelemen lehet részt venni. Később A teremtéstől az új Jeruzsálemig címmel a bazilikában orgonazenés sétát tartanak, amelyen a pannonhalmi bazilika szimbólumrendszerét lehet megismerni. A bazilikában tíz órakor konventmisét tartanak, majd a koncertteremben a Kruppka Quartet Vidovszky László Zwölf Streichquartette című darabját adja elő.

Kora délután a bazilikában a Szent Efrém Énekegyüttes Rácz Zoltán vezényletével Olivier Messiaen francia zeneszerző Apparition de l’église éternelle című darabját adja elő.

Az Apátsági Borterasz vasárnapi ebédje után a bazilikában Magnificat címmel a Concerto Budapest és a Szent Efrém Férfikar ad koncertet Rácz Zoltán vezényletével. A művészeti fesztivál délután vesperással zárul a bazilikában.

Bővebben

MTI

 

The post Arcus Temporum művészeti fesztivál Pannonhalmán appeared first on Fesztikörkép.

Source: Fesztikörkép

The post Arcus Temporum művészeti fesztivál Pannonhalmán appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »