„Arra kényszerítettek, hogy elferdítsük a valóságot”

„Arra kényszerítettek, hogy elferdítsük a valóságot”

A Russia Today élő adásban felmondott riportere a Hírvilágnak adott interjújában elárulta, hogyan működik az orosz propagandagépezet belülről, és elmondta véleményét Donald Trump és Vlagyimir Putyin kapcsolatáról is.

„Nem tudok többé annál a televíziónál dolgozni, amelyet Oroszország pénzel, és amely Putyint mossa tisztára” – két évvel ezelőtt ezekkel a szavakkal mondott fel Elizabeth Wahl, az orosz kormányzat által finanszírozott Russia Today hírtelevízió riportere élő adásban.

Döntéséhez az vezetett, hogy úgy érezte: a csatorna teljesen a propaganda eszközévé vált.

„Egy végzetes háború folyt, minket pedig arra kényszerítettek, hogy elferdítsük a valóságot, hogy olyan narratívát adjunk elő, amely nem egyezett meg azzal, ami történt” – mondta az újságíró a Hír TV Hírvilág című műsorában. Hozzátette: felmondása óta az orosz dezinformációs propaganda még agresszívabb és még szemérmetlenebb lett, és „hajthatatlanul ferdíti a tényeket, és kifogásokat keres egy brutális diktátor cselekedeteire”.

A beszámoló szerint az ukrajnai események előtt a szerkesztőség célkitűzése a Nyugat, Amerika, az Európai Unió és a NATO lejáratása volt

„Lehetett olyan történeteket feldolgozni, amelyek beillettek ebbe a narratívába, mégis tényeken alapultak. Ukrajna után viszont már torzításról, alapvető tények elhallgatásáról volt szó. Az ukrajnai ellenzéket vérszomjas náciknak kellett lefesteni, a jelzés nélküli orosz katonákat pedig védelmi erőknek, a krími orosz nyelvű kisebbség megmentőinek kellett beállítani.”

Az újságíró úgy véli, az orosz média célja a társadalmak belső megosztása, a létező ellentétek felnagyítása, hogy a dühös embereket még jobban feldühítse, s hogy megrendítsék a nyugati intézményekbe, a saját kormányukba, a saját sajtójukba, döntéshozóikba vetett bizalmat. Ezek az üzenetek szerinte nem sokban térnek el attól, amit Donald Trump mond.

Hírdetés

„A vezető szerkesztő azt mondta nekünk: nincs olyan, hogy objektív igazság. A cél az volt, hogy meggyőzzük az embereket arról, hogy senki nem mond igazat, mindenki korrupt, mindenki a saját agendáját követi, vagyis minden csak nézőpont kérdése. És ha elfogadjuk ezt a gondolatmenetet, akkor nincs olyan, hogy igazság” – idézte fel.

Elizabeth Wahl szerint egy „igazság utáni” világban élünk, melyben rengeteg olyan médium van, amely hazugságot, hamis híreket, dezinformációt terjeszt, az embereknek pedig éberebbnek kell lenniük, és fel kell ismerniük, hogy léteznek olyan oldalak, melyeknek az a céljuk, hogy átverjék az olvasókat.

Az újságíró elmondása szerint sokkolta a hír, amikor megtudta: Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Wahl szerint Trump győzelmének titka, hogy sokan alábecsülték, és nem vették komolyan.

„Úgy gondolom, nagyon sokan alábecsülték a populista retorikának a vonzerejét. Először nem vették komolyan az emberek, aztán egyre nagyobb tömegeket vonzott, és olyan témákat hozott be a közbeszédbe, amelyeket addig ilyen formában még senki. Arra épített, hogy sokan az Egyesült Államokban nagyon dühösek. És ez az, ami felerősítette az ellentéteket.”

A riporter szerint része lehet a problémának az is, hogy a liberális média nemcsak hogy Donald Trumpot nem vette komolyan, de Trump szavazóit és a problémáikat sem. Így azok, akik az ország középső részén élnek – ők főleg az ingatlanmágnásra szavaztak –, úgy érezték, hogy senki sem hallgatja meg őket, hogy nem számítanak. A sajtóorgánumok elsősorban a választási versenyfutásra koncentráltak, arra, hogy milyen felháborító, ellentmondásos kijelentéseket tett Donald Trump. Amíg a média szó szerint átvette, de nem vette komolyan, amit Trump mondott, addig a támogatói viszont komolyan vették, de nem szó szerint – tehát nem az számított, amit mondott, hanem az, amit a szavazók számára képviselt.

Wahl egyértelműen aggasztónak nevezte Vlagyimir Putyin és Donald Trump kapcsolatát.

„Jobb fényben tüntette fel Trump Putyint, mint saját elnökünket, Obamát. Visszhangozta az orosz propagandát, és olyan tanácsadókkal vette körbe magát, akik közeli kapcsolatban állnak Oroszországgal. Putyin Ukrajnában szembeállította az orosz ajkúakat az oroszul nem beszélőkkel – ugyanezt a taktikát alkalmazták az Egyesült Államokban egy oroszbarát tanácsadó hatására” – mondta az újságíró, ismét kiemelve, hogy Putyin és Trump baráti viszonya nagyon aggasztó számára.

Tekintse meg a teljes interjút!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »