Az akkreditációs bizottság a Tiszta nap intézet engedélyének megvonását javasolja

Az akkreditációs bizottság a Tiszta nap intézet engedélyének megvonását javasolja

POZSONY. A galántai Tiszta nap nevelõintézetet meg kell fosztani az engedélyétõl – javasolta a munkaügyi tárcának az akkreditációs bizottság. A tárca már korábban is erre készült, de meg kellett várni az akkreditációs bizottság döntését – áll a fõügyész nyilatkozatában. Az érintett intézet 15 napon belül fellebbezhet.

A bizottság szerint megalapozott annak a veszélye, hogy az érintett gyermekek élete, egészsége, pszichikai, fizikai és szociális fejlõdése veszélyeztetett, s attól is tartani kell, hogy az intézet reszocializációs programja nem teljesíti a törvény által megszabott célokat – tájékoztat a TASR hírügynökség.

A rendõrség szexuális zaklatás ügyében vádemelési javaslatot nyújtott be az intézet volt munkatársa ellen. További fontos ténynek számított, hogy a munkahivatal értesülése szerint a Tiszta nap kiskorú ügyfeleit egyre gyakrabban bántalmazzák, sokkal több esetben, mint más hasonló intézményekben.

Az akkreditációs bizottságnak nem tetszik, hogy medializálták a problémákat és abba a kiskorú ügyfeleket is bevonták. A megszûnõ intézet lakóit más hasonló intézetekbe költöztetik át. A közigazgatási eljárás két lépésben valósul meg. Ha az intézet 15 napon belül fellebbez, akkor második lépésként az illetékes bizottság javaslatára majd a miniszter dönt.

A fellebbezésre számítani lehet, a központ képviselõi jogellenes döntésrõl beszélnek, és védekezni akarnak.  

Ján Richter munkaügyi miniszter (Smer-SD) ismét hangsúlyozta, hogy összehangolja majd az intézettel kapcsolatos új információkat – közölte Veronika Husárová szóvivõ.

A kialakult helyzet a gyerekek szüleinek sem tetszik, s az intézet képviselõivel együtt úgy vélik, az említett vádemelési javaslat még nem indokolja a Tiszta nap engedélyének megvonását. Szerintük annak alapján nem lehet megítélni a többi dolgozó munkáját.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »